"Ook wij vinden het verwerpelijk wat in de pers kwam"

Op 6 september 2017, over deze onderwerpen: Afdelingswerking, Geen immigratie zonder integratie

Ronse haalde vorige maand het nationale en zelfs internationale nieuws met het verhaal over geradicaliseerde kleuters. Het leidde tot een stevig debat in de gemeenteraad.

Tijdens de gemeenteraad van maandag vroegen de oppositiepartijen Vlaams Belang en SP.A een debat rond radicalisering. “De voorbije maand brachten zowat alle media in Vlaanderen en daarbuiten het verhaal van de geradicaliseerde kleuters in Ronse”, opende Erik Tack (Vlaams Belang). “Wat is hier nu eigenlijk van aan en hoe pakt de stad dit probleem aan?”

Telefoon roodgloeiend

“Op 21 augustus stond mijn telefoon inderdaad roodgloeiend en moest ik interviews afleggen voor de nationale televisie. Zelf de Russische televisie was geïnteresseerd”, antwoordde burgemeester Luc Dupont (CD&V). “Toch gaat het om een fel opgeklopt verhaal. Elke school of stad is met deze problematiek bezig. Concreet was vanuit de scholengroep van de Decrolyschool de vraag aan leerkrachten gesteld welke tekenen van mogelijke radicalisering zij al opgemerkt hadden bij hun leerlingen.”

Zestal kinderen uit drie gezinnen

“Uiteindelijk kwam een aantal incidenten naar voren met een zestal kinderen uit drie gezinnen. Dat alles belandde op een handgeschreven A4’tje, een intern document. Ik kreeg het document ook zelf onder mijn neus op 4 juli op de lokale veiligheidscel. Daar zitten we samen met alle mogelijke diensten en de politie om in alle vertrouwen informatie uit te wisselen.”

“Een zorgcoördinator van de Decrolyschool had het nodig gevonden het document daar op tafel te leggen. Op die en volgende vergaderingen is een plan van aanpak afgesproken. De ouders en leerlingen worden opgevolgd. De school zelf zal zijn leerkrachten en personeel hiertoe ook bijkomende vorming geven.”

Wie heeft gelekt?

“Is er al gezocht naar wie dit document naar de pers gelekt heeft”, vroeg Koen Haelters (SP.A). “Want het heeft geleid tot politiek gewin op de kap van onze kleuters. Ook plaatst het de moslimgemeenschap in een slecht daglicht, terwijl die laatsten zelf projecten opzetten om radicalisering tegen te gaan.”

“We weten niet wie dit lekte, maar hij draagt een grote verantwoordelijkheid”, reageerde Dupont. “Dit is niet goed voor Ronse, het onderwijs van onze stad en de allochtone groepen. Binnen het Gemeenschapsonderwijs is de rust gelukkig teruggekeerd. Ze hebben hun ouders bij het begin van het schooljaar ook een brief meegegeven.”

“Is de N-VA-fractie tevreden met deze aanpak”, vroeg Haelters nog. “Jullie hebben de burgemeester en zijn partij CD&V eerder op jullie website en via de pers om doortastende maatregelen gevraagd.”

Verwerpelijk

“Ook wij vinden het verwerpelijk wat in de pers kwam”, reageerde Brigitte Vanhoutte furieus. “Ik ben zelf schepen van Lokale Economie en Toerisme. Dergelijke onterechte negatieve reclame kunnen we echt wel missen. Daarnaast bekampen wij CD&V hier niet over: op het schepencollege hebben we deze materie op een heel serene manier besproken. Je lijkt verder te insinueren dat iemand van mijn partij hier achter zou zitten, maar dat is absoluut niet het geval!”

 

Bron: Het Nieuwsblad, 06/09/2017

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is