Raad van State verwerpt klacht Glorieux tegen zorgsite

Op 15 juli 2017, over deze onderwerpen: Laat Ronse niet links liggen, Samen ondernemen!

Zorggroep Eclips mag doorgaan met de realisering van haar zorgsite in de Delghuststraat. Werken Glorieux vzw uit Ronse, die ook de zorg wilde overnemen, vangt bot bij de Raad van State.

Vorige maand kreeg woonzorgcentrum Sint-Vincentius vzw (Zorggroep Eclips) de opdracht toegewezen om alle zorgdiensten van het OCMW en de stad over te nemen. Sint-Vincentius wil 30 miljoen investeren in onder meer een nieuw woonzorgcentrum, kinderopvang en de renovatie van alle gebouwen. Dat was echter buiten de andere kandidaat, Zorgvallei Ronse (Werken Glorieux) gerekend, die de beslissing aanvocht bij de Raad van State.

De offerte van Zorgvallei Ronse blijkt echter niet te voldoen voor vijf van de acht deelopdrachten in het bestek. “Zij stelden onder meer dat een dagprijs van meer dan 60 euro, in de plaats van de gevraagde 50 tot 55 euro, in het woonzorgcentrum nodig was om de investering in de infrastructuur en de exploitatie te kunnen dragen”, lezen we in het arrest. “Daarnaast gaven ze niet mee hoe het personeel zou worden overgedragen. Nochtans was daartoe de garantie gevraagd, ook voor het behoud van de loon- en arbeidsvoorwaarden. Daarbovenop bood Zorgvallei Ronse geen oplossing voor de overname van de pensioenlast ( 20 miljoen euro, nvdr.). Voor het kinderdagverblijf stelden ze zelfs een besparing op de personeelskosten voor van 5 van de 19,5 voltijdse jobs.”

Het voornaamste argument van Zorgvallei Ronse was echter dat de stad en het OCMW de door henzelf vastgelegde procedure niet hadden gevolgd. Normaal gezien zou er nog een onderhandelingsronde komen, waarin ook Zorgvallei Ronse zijn offerte kon verdedigen en eventueel aanpassen. “Maar door niet te beantwoorden aan de strenge en voor ons erg belangrijke voorwaarden, hebben zij zichzelf daarvan uitgesloten”, klinkt het tegenargument. “Andere kandidaten hadden aan minder strenge voorwaarden misschien ook een offerte ingediend. De voorwaarden achteraf versoepelen zou betekenen dat we niet elke kandidaat gelijk behandelen. Zorgvallei Ronse noemde onze vooropgestelde doelstellingen in hun offerte bovendien onrealistisch en onhaalbaar, Sint-Vincentius niet.”

Opgelucht

Schepen en OCMW-voorzitter Wim Vandevelde (N-VA) reageert opgelucht. “Hiermee is aangetoond dat we wel degelijk oordeelkundig en grondig te werk zijn gegaan. Ik hoop nu dat alle betrokken partijen gaan samenwerken voor een kwalitatieve, toegankelijke en betaalbare zorg en het behoud van tewerkstelling in onze stad, ook Werken Glorieux vzw.”

Bron: Het Nieuwsblad - 15 juli 2017

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is