100.000 euro voor restauratie Sint-Hermesbasiliek

Op 19 februari 2019, over deze onderwerpen: Vrije Tijd, Afdelingswerking

Op voorstel van Annemie Charlier, Oost-Vlaams gedeputeerde voor erfgoed, keurt de Deputatie een subsidie van 100.000 euro goed voor de restauratie- en herstellingswerken aan de Sint-Hermesbasiliek en bijhorende Crypte. “De Sint-Hermesbasiliek is zowel op esthetisch als historisch vlak een erfgoedparel. Met deze subsidie verzekeren we de bewaring van dit prachtige gebouw voor de toekomstige generaties”, aldus gedeputeerde Charlier.

Op 2 februari was Ronse in de ban van de verheffing van de collegiale kerk van Sint-Hermes tot Basiliek. Een historische gebeurtenis en mijlpaal in de geschiedenis van Ronse en de cultus rond de patroonheilige Sint-Hermes. Iedereen kon de prachtige uitstraling van de Sint-Hermesbasiliek waarderen. Echter, er moeten nog enkele belangrijke werken aan de Basiliek gebeuren.

Schepen van erediensten Wim Vandevelde: “Meteen na de verdeling van de bevoegdheden voor de nieuwe bestuursperiode sloeg ik de hand aan de ploeg en sprak ik alle netwerken en contacten aan om de restauratiedossiers boven op de agenda te krijgen.

De Stad Ronse begroot het totale bedrag voor de verdere restauratie op 980.000 euro. Met een subsidie van 100.000 euro treedt de provincie in dit project op als ‘co-financierder’. Ze legt Ronse wel een dwingende termijn op: “De Stad Ronse moet de werken uiterlijk in de loop van 2020 aanvatten. Hiermee willen we de noodzaak extra benadrukken”, stelt gedeputeerde Charlier.

Doordat de Stad Ronse een co-financierder gevonden heeft, is de kans groot dat dit restauratiedossier ook bij Vlaanderen in een stroomversnelling komt. Vlaanderen zou immers voor 325.000 euro in de werken tussenkomen. “Na jaren van stilstand in deze dossiers ben ik zeer verheugd dat er echt schot zit in de zaak. Nu is het aan Erfgoed Vlaanderen om het dossier in een definitieve plooi te leggen”, besluit Vandevelde.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is