125 voorstellen voor een versterkt Ronse

Op 14 september 2024, over deze onderwerpen: Verkiezingen 2024

Met nog vier werken te gaan tot de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober presenteert N-VA Ronse haar verkiezingsprogramma. "Na het voorstellen van onze vijf boosters vorig jaar, koppelen we daar vandaag 125 concrete voorstellen aan, waarvan 60 strijdpunten", verklaart Brigitte Vanhoutte, kandidaat-burgemeester. Vanaf dit weekend zal het N-VA-verkiezingsprogramma in elke Ronsese brievenbus te vinden zijn.

Enkele weken geleden onthulde N-VA Ronse haar 29 kandidaten en verkiezingsslogan. Vandaag maakt de partij haar uitgebreide programma met maar liefst 125 concrete voorstellen bekend. Het programma bouwt verder op de vijf boosters die vorig jaar al werden geïntroduceerd: respect en veiligheid, ruimte en wonen, taal en integratie, rechten en plichten, en een versterkt bestuur.

"Met de N-VA is Ronse in goede handen. Vanaf vandaag presenteren we aan alle Ronsenaars ons programma. We kiezen er bewust voor om het programma in alle Ronsese brievenbussen te steken. Daar hebben de kiezers recht op. Ze moeten weten op wie ze stemmen”, aldus kandidaat-burgemeester Brigitte Vanhoutte. "De verkiezingen moeten over de inhoud gaan. We bieden een sterk en haalbaar programma dat de welvaart van de Ronsenaars beschermt en ervoor zorgt dat iedereen zich thuis voelt in onze stad. Geen loze beloften of valse slogans, maar concrete plannen die werken."

Fractievoorzitter David Vandekerkhove (plaats 2) vult aan: "Bij het schrijven van dit programma hielden we steeds drie kernprincipes voor ogen: een evenwichtige begroting, het versterken van onze welvaart, en investeringen in de toekomst. We willen onze verwezenlijkingen van de afgelopen twaalf jaar veiligstellen en ons werk verderzetten. Geen avonturen, maar frisse ideeën die echt het verschil maken."

Ronse staat er niet alleen voor

Voor bepaalde dossiers moeten we durven naar de hogere overheden te kijken. Onze rug keren naar de nationale politiek heeft op lange termijn negatieve gevolgen voor de stad. “Ronse is geen eiland. Onze stad eindigt niet aan de grenzen. Het zou een verarming zijn om terug te plooien op onszelf en bovenlokale banden door te knippen. Ronse moet een voet tussen de deur hebben in Brussel. Voor sommige grote dossiers zijn we nu eenmaal afhankelijk. De afgelopen jaren hebben wij Ronse meer dan ooit op de kaart gezet in Brussel. Dat belet ons echter niet om een eigen verhaal te schrijven en over partijgrenzen heen goed samen te werken”, voegt voorzitter Tijl Rommelaere (plaats 4) toe.

Tien opvallende voorstellen

Hieronder vindt u tien opvallende voorstellen uit het N-VA-verkiezingsprogramma. Wilt u ons volledig programma lezen? Klik dan hier.

 

1. Een bouwpauze voor appartementen om een wervende toekomstvisie uit te tekenen.

De afgelopen jaren groeien de appartementen in Ronse als paddenstoelen uit de grond. Behalve de wildgroei aan hoogbouw, blijven heel wat wooneenheden leegstaan. Om dit op te lossen, willen we een tijdelijke bouwpauze inlassen om een nieuwe toekomstvisie voor Ronse uit te tekenen. Zo’n bouwpauze is een haalbare piste. Onze N-VA-collega’s in Malle, Lier en Dilbeek hebben met zo’n pauze een nieuwe wind door de stad laten waaien.

2. De introductie van een label ‘gemaakt in Ronse’ om de lokale producten in de kijker te zetten.

Het doel van het label 'Gemaakt in Ronse' is om lokale producten te promoten en de gemeenschap van Ronse te versterken. Het label helpt om de lokale economie te ondersteunen, de zichtbaarheid van producenten te vergroten, en de trots op de lokale cultuur en producten te bevorderen. Door een herkenbaar en kwaliteitsvol label te creëren, kunnen inwoners en toeristen lokale producten sneller herkennen en kiezen voor lokale bedrijven.

3. Een nieuw mobiliteitsplan moet de leefbaarheid van de volledige stad verhogen.

We willen de mobiliteit in heel Ronse verbeteren. Het huidige mobiliteitsplan houdt te weinig rekening met nieuwe tendensen en inzichten. Daarom willen we een nieuw plan opstellen waarbij er geen heilige huisjes zijn: rijrichtingen omdraaien, fiets- en tuinstraten invoeren, alternerend verkeer, veilige schoolroutes… we vertrekken van een wit blad en tekenen een alomvattend plan uit.

4. De vervuiler betaalt: wie sluikstort krijgt een geldsanctie en ruimt zelf de rommel op via gemeenschapsdienst.

Sluikstorten blijft een hardnekkig probleem. Wanneer preventie faalt, moeten we hard optreden. Daarom willen we de pakkans verhogen en strenger handhaven. We kiezen ervoor om de daders niet enkel een geldboete te laten betalen, maar geven hen ook een gemeenschapsdienst: De vervuiler mag zijn boeltje zelf opruimen.

5. Tegen 2030 6.000 extra bomen en meer groen om het centrum gezonder en aangenamer te maken voor iedereen.

Tegen 2030 willen we in Ronse 6.000 extra bomen planten en aanzienlijk meer groen creëren om onze stad gezonder, aangenamer en duurzamer te maken voor inwoners en bezoekers. Dit initiatief draagt bij aan een beter leefmilieu, het versterken van biodiversiteit, het verbeteren van de luchtkwaliteit en het verminderen van de impact van klimaatverandering.

6. Werkende ouders krijgen voorrang bij de kinderopvang.

Door samenwerkingsakkoorden tussen de stad en de kinderdagverblijven willen we een protocol uitschrijven waarbij werkende ouders voorrang krijgen. Voor wie werkt, actief werk zoekt of een opleiding volgt moeten drempels worden afgebouwd.

7. Eenzaamheid aanpakken door samenwerking tussen wijkagent, sociaal huis, postbode en de verenigingen.

Eenzaamheid kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en het welzijn van mensen. Door de krachten te bundelen tussen verschillende lokale actoren kunnen mensen die geïsoleerd dreigen te raken, sneller worden opgemerkt en ondersteund. Het voorstel van de N-VA beoogt daarmee niet alleen het individu te helpen, maar ook de sociale verbondenheid en zorgzaamheid binnen gemeenschappen te versterken.

8. Geen verhoging van de belastingen en een evenwichtige berekeningswijze van de stadsbelasting (Algemene Gemeentelijke Heffing) voor gezinnen en bedrijven.

Met de N-VA pleiten we ervoor om de volgende bestuursperiode een taxshift uit te voeren. We willen alle Ronsese belastingen tegen het licht houden en naar een evenwichtigere fiscaliteit gaan. Daarnaast willen we een sobere overheid die de rekeningen op orde houdt en zich focust op de kerntaken. Een kerntakendebat geeft duidelijk aan wat de stad, wil en kan doen. We geven tevens meer vertrouwen aan de Ronsenaar.

9. Een verdere uitbouw van New Gen, het jeugdhuis en ruimer opstellen van onze gemeentelijke infrastructuur voor onze jeugd.

Onze Ronsese jongeren hebben nood aan een eigen ruimte. New Gen is voor ons een eerste opstap, maar zeker niet het eindstation. We willen verder werken aan een volwaardig jeugdhuis dat niet alleen een café is, maar zeker ook een trefpunt om samen te zijn.

10. Nultolerantie voor straatraces, boomcars, onverantwoord stepgebruik, geluidshinder, overlast aan (speel)pleinen, sluikstorten en andere vormen van overlast.

Veiligheid is voor ons een topprioriteit. De afgelopen jaren zien we opnieuw een stijgend onveiligheidsgevoel. De zware criminaliteit is wel gedaald, maar de overlast in de stad groeit. Daarom maken we van deze vormen van overlast een topprioriteit om die met nultolerantie aan te pakken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is