Asielcentrum te ontwrichtend voor Ronse

Op 5 oktober 2023, over deze onderwerpen: Algemeen bestuur, Asiel - migratie - inburgering - integratie

Ronse staat voor een voldongen feit. Premier Alexander De Croo en zijn Vivaldi-regering duwen zonder enige vorm van overleg of afstemming een asielcentrum met 250 asielzoekers door de strot van de Ronsenaars. Dat is ongehoord en gaat bovendien in tegen eerdere beloftes om lokale besturen tijdig in te lichten. Deze aanpak keldert bij voorbaat het draagvlak en voedt de ongerustheid. Ronse is het kind van de rekening van een falend federaal asielbeleid.

Een asielcentrum is ontwrichtend voor onze samenleving. De draagkracht van de stad is te beperkt om een asielcentrum aan te kunnen en de bijkomende maatschappelijke uitdagingen te absorberen. Het opvangen van asielzoekers vergt een aangepaste en specifieke aanpak. Dat heeft een enorme impact op de diensten van de stad en het sociaal huis, de veiligheidsdiensten, het onderwijs,… Hoe kunnen de diensten zich terdege voorbereiden als de beslissing zonder enige vorm van overleg en omkadering wordt doorgedrukt? Als dit bovendien niet goed wordt aangepakt, staat de sociale cohesie fel onder druk.

Een asielcentrum vormt een te zware sociale belasting. Ronse is een stad met een fragiel maatschappelijk weefsel. Wij zijn bezorgd over het effect op het vlak van welzijn, samenleven, onderwijs, huisvesting en veiligheid. Het armoederisico en de werkloosheid zijn immers groot en het gemiddeld inkomen laag.

Desondanks zet het stadsbestuur zich dagelijks in om dit tij te keren. We kunnen maar roeien met de riemen die we hebben. Onze stad beschikt immers niet over de budgetten en de slagkracht van de andere centrumsteden die met gelijkaardige problemen te kampen hebben.

Het is verontrustend dat onze stad nog maar eens een zware prijs moet betalen. Met een pennentrek kan De Croo vanuit Brakel onze verwezenlijkingen van de afgelopen jaren onderuit halen. De federale asielcrisis en het wanbeleid kunnen niet worden opgelost op de kap van de Ronsenaars.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is