De puntjes op de i over het OCMW

Op 19 december 2013

Naar aanleiding van een artikel dat vandaag verscheen in het Nieuwsblad zet N-VA Ronse de puntjes op de i over de besparing, budgettering en de toekomstige uitdagingen over het OCMW. De aanleiding voor het artikel was de uitval van de oppositiepartij die jarenlang aan het roer stond van het OCMW ten aanzien van de huidige meerderheid tijdens de gemeenteraad laatstleden.

Daling van de gemeentelijke bijdrage

Voor 2013 werd aanvankelijk een gemeentelijke bijdrage naar het OCMW van € 4.600.000 gebudgetteerd.  De gemeentelijke bijdrage is het bedrag dat de gemeente jaarlijks betaalt aan het OCMW om de begroting sluitend te maken.

Onder het voorzitterschap van de N-VA is de meerderheid erin geslaagd om in 2013 de gemeentelijke bijdrage te laten dalen naar € 4.100.000. Dit hebben we, zoals sommigen halsstarrig beweren, niet gedaan op de kap van de sociaal zwakkeren.

De regelgeving toepassen om de sociaal zwakken beter te ondersteunen

Op het OCMW wordt ingezet op een grondige screening van de dossiers op domicilie- en sociale fraude. Hiermee passen we de regelgeving van de hogere overheden consequent toe. Enkel diegenen die er effectief recht op hebben, krijgen de voorziene financiële ondersteuning. Dit zorgt ervoor dat het OCMW de middelen kan inzetten voor zij die het echt nodig hebben. Tenslotte mogen we niet vergeten dat het OCMW wordt gefinancierd met belastinggeld. Met de middelen van de samenleving dienen we nauwgezet om te springen.

Een doorlichting van de dossiers resulteerde in een besparing (cijfers tot 15/12/2013) van € 192.000. Merken we daarbij vooral de significante daling van de financiële steun op, met name 24% minder of € 100.000. Een bedrag dat anders zou zijn uitgegeven aan mensen die er geen recht op hebben. We kunnen ons afvragen waarom dit vroeger wel gebeurde.

Tal van toekomstige uitdagingen

De uitdagingen die op ons afkomen zijn niet min. Denken we maar aan de meerkost van ouderenzorg, de drastische verhoging van de pensioenlasten, de verhoging van de personeelskosten, de responsabiliseringsbijdrage, de wettelijke verplichting om de gebouwen van het OCMW te onderhouden,…

De gewijzigde wetgeving inzake de werkloosheidsvergoedingen betekenen een zware belasting voor de lokale besturen. Met een schorsing van de langdurig werkzoekenden worden deze naar het OCMW verwezen voor een leefloon. Een besparing voor Di Rupo, maar een bijkomende factuur voor de lokale besturen. Er was heel wat ongenoegen tijdens een overleg tussen de OCMW's en de RVA over de wijze waarop de Federale Overheid de eigen cijfers werkloosheid opsmukt op kap van de lokale besturen. De werkloosheidsvergoeding beperken in de tijd is noodzakelijk, maar de huidige invulling door de federale overheid is rampzalig.

Kosten uit het verleden

Ook de investeringen van het verleden ( TIO3) dienen verder te worden betaald. Een bedrag van € 8,2 miljoen was door een constructie van korte termijnkredieten (commercial papers) niet opgenomen in de begroting van het OCMW. Deze meerderheid schenkt klare wijn en zet de schuld nu definitief om in leningen op lange termijn. Deze bedragen, de aflossingen van de leningen, komen vanaf volgend wel in de begroting.

Op die manier maken we werk van een volledige transparantie over de werking en de kosten van het OCMW. 

Schuldafbouw creëert ruimte voor investeringen

Reeds voor de verkiezingen heeft N-VA Ronse gewezen op de moeilijke financiële toestand van de stad. Dat werd niet overal in dank afgenomen en sommigen zijn daar zelfs regelrecht tegenin gegaan. 1 jaar na de verkiezingen is duidelijk dat de N-VA op het juiste spoor zat.

N-VA Ronse blijft echter niet bij de pakken zitten en heeft de verantwoordelijkheid opgenomen om samen met de coalitiepartners het tij te keren. Samen nemen we het voortouw om in de moeilijke financiële omstandigheden moedige keuzes te maken en in te zetten op een structurele besparingen.

Structurele schuldafbouw staat gelijk met investeren in de welvaart van de volgende generatie. Daar is het N-VA Ronse alvast om te doen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is