Deze meerderheid levert resultaten

Op 22 december 2015, over deze onderwerpen: Laat Ronse niet links liggen

Stemverklaring ovet het budget 2016:

In de eerste plaats wenst N-VA Ronse iedereen van de administratie en de meerderheid te danken die zich opnieuw heeft ingezet om budget klaar te stomen. Het is geen gemakkelijke opdracht. Dat verdient alle lof.

Het zijn geen gemakkelijke tijden. De economische crisis heeft een belangrijke impact op de samenleving. Het uitblijven van economisch groei creëert budgettaire uitdagingen. De hogere overheden moeten in dit land zwaar bezuinigen en de tering naar de nering zetten. Steeds meer facturen worden doorgeschoven naar de lokale besturen die daardoor voor financiële uitdagingen staan. Tal van steden en gemeenten hebben het niet gemakkelijk om de eindjes aan mekaar te knopen. In tijden van besparing willen we als lokaal bestuur onze verantwoordelijkheid opnemen.

Onze stad heeft het door het fragiel maatschappelijk weefsel niet gemakkelijk. Het afgelopen jaar is lastig geweest. Van vele mensen werden inspanningen gevraagd. Wij hebben alle respect voor deze situaties. Maar het was van cruciaal belang om het budget in evenwicht te houden. Een evenwicht is voor ons geen fetish, maar een cruciale doelstelling. Sommigen denken daar anders over en vinden dat we de cijfers maar in het rood moeten laten gaan. Dat is niet onze visie, noch deze van de meerderheid. De schulden van vandaag zijn immers de belastingen van morgen. Wij mogen toekomstige generaties niet opzadelen met een torenhoge schuldenlast. 

Het is door deze inspanningen dat wij nu kunnen vooruitblikken op gunstige evolutie van het budget 2016 en mogen concluderen dat er niet moet geleend worden. Het is alsnog overbodig gebleken om € 2 te beknibbelen op de maaltijdcheques van het stadspersoneel. Dat is dankzij het goede beleid dat we samen met onze coalitiepartners realiseren.

Het stemt ons gelukkig dat deze manier van aanpak, de tering naar de nering zetten, resultaten oplevert. Wij hebben begrip dat het in deze moeilijk financiële periode niet voor iedereen gemakkelijk is. Wij zullen ervoor blijven zorgen dat we diegenen die het moeilijk hebben, ondersteunen. Als overheid moeten we dat duwtje kunnen geven om voldoende zelfredzaam te worden. Activering moet hen aanzetten om zich ten volle te ontplooien in onze samenleving.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is