“Eigenaars vragen woekerprijzen voor onveilige, mensonwaardige woningen”

Op 11 september 2020, over deze onderwerpen: Woonbeleid

Iedere woning in Ronse die te huur wordt aangeboden, moet vanaf 1 januari eerst een veiligheids- en kwaliteitstest doorstaan. Dat reglement keurde de gemeenteraad goed. De oppositie reageert verdeeld positief. “Dit mag niet leiden tot minder woningen voor wie het al niet breed heeft”, klinkt het.

Ieder huurhuis heeft vanaf volgend jaar een conformiteitsattest nodig, of het mag geen nieuwe huurders ontvangen. “Dit is een erg belangrijke maatregel”, zei schepen van Sociaal Huis, Woonbeleid en Huisvesting Wim Vandevelde (N-VA) tijdens de gemeenteraad. “Bijna veertig procent van de woningen in Ronse dateert van voor 1946. Heel wat huizen staan leeg of worden verhuurd, maar dikwijls is de kwaliteit en veiligheid ondermaats. Toch kunnen de eigenaars vaak woekerprijzen vragen, omdat er te weinig betaalbare, kwaliteitsvolle woningen zijn. Het leidt tot mensonwaardige omstandigheden, die de gezondheid en veiligheid van de bewoners in gevaar brengen. Dat roepen wij nu een halt toe. Wij verwachten een positief effect op de woonkwaliteit in Ronse.”

Schepen Vandevelde meent dat het invoeren van een conformiteitsattesten geen effect zal hebben op het aantal huurwoningen. “Onder andere Geraardsbergen deed dit eerder al en daar merken ze geen grote vermindering”, zei hij. “Wel ging de woonkwaliteit er gevoelig op vooruit en bleven de huurprijzen ongeveer gelijk. Deze maatregel draagt er vooral toe bij dat eigenaars meer in hun huurwoningen investeren en ze renoveren.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is