Het meerjarenplan 2014 – 2019 en het budget 2014 bevat voor N-VA Ronse de juiste accenten

Op 16 december 2013

Naar aanleiding van de vaststelling van het meerjarenplan 2014 – 2019 en het budget 2014 situeerde fractievoorzitter Brigitte Vanhoutte het standpunt van N-VA Ronse.

De gemeenten hebben het vandaag de dag niet gemakkelijk. Bijna dagelijks worden we geconfronteerd met berichten over de financiële moeilijkheden en de noodzaak van drastische ingrepen om het hoofd boven water te houden. 

Tijdens de campagne en ook in het voorjaar 2013 heeft de N-VA aangegeven dat Ronse voor moeilijke tijden staat. Een gezond financieel beheer vraagt dat er moeilijke keuzes moeten worden gemaakt. ‘Wij hebben steeds aangegeven dat we de tering naar de nering moeten zetten. Dat is noodzakelijk zodat we toekomstige generaties niet opzadelen met een onbetaalbare erfenis’, aldus Brigitte Vanhoutte. 

5 cruciale aspecten

De N-VA heeft het meerjarenplan en het budget 2014 getoetst aan 5 cruciale aspecten:

  1. De mate waarin er werk wordt gemaakt van de financiële leefbaarheid van onze stad.
  2. De creatie van voldoende beleidsruimte voor noodzakelijke investeringen. Een stad die niet kan investeren, gaat immers achteruit en dat kunnen we ons niet veroorloven.
  3. De inzet op besparingen, maar geen blinde besparingen op de kap van de allerzwaksten of ten koste van waardevolle initiatieven. Met andere woorden verstandige correcties rekening houdend met de huidige tendensen en het feit dat iedereen zijn steentje dient bij te dragen.
  4. De garantie voor een efficiënt en optimaal bestuur en een kwaliteitsvolle dienstverlening voor alle Ronsenaars.
  5. Het afbouwen van de onzichtbare korte termijn kredieten, de zogenaamde commercial papers, en omzetting naar zichtbare lange termijn kredieten. 

Een kentering in het OCMW

'De verandering is eveneens ingezet in het OCMW. De correcte en integere benadering van persoonsgebonden dossiers, wars van elk cliëntelisme of gepamper, leidt al na bijna 1 jaar nieuwe aanpak in Ronse tot aantoonbare resultaten' stelt Wim Vandevelde, voorzitter OCMW. Intenser onderzoek inzake sociale fraude en domiciliefraude  leidde tot een significante afname van het aantal leefloners (-13%) en van de financiële ondersteuning (-24%)  en dit zonder dat er sprake is van sociale afbouw.

Een goed en ambitieus meerjarenplan

De N-VA fractie stelt vast dat de meerderheid moeilijke keuzes heeft durven te maken. Er zijn besparingen doorgevoerd en er wordt beleidsruimte gecreëerd voor noodzakelijke investeringen.  Tenslotte kunnen we de 5 cruciale aspecten terugvinden in de voorliggende teksten’, geeft Brigitte Vanhoutte aan.

De N-VA fractie beseft dat het geen eenvoudige jaren zijn, maar heeft vertrouwen in de huidige bestuursploeg om met onze stad daadwerkelijk vooruit te gaan. Vandaar zal de N-VA fractie het meerjarenplan en het budget 2014 loyaal met de coalitiepartners uitvoeren.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is