Hoge Mote krijgt extra uitkijktoren

Op 15 oktober 2016, over deze onderwerpen: Ronse sterk merk®, Toerisme

De Hoge Mote moet een modern toeristisch onthaalpunt worden. De gemeenteraad moet maandag de plannen voor de herinrichting van de site goedkeuren. Het meest opvallende onderdeel van het project is een toren die uitzicht geeft op Ronse en de groene omgeving van de Vlaamse Ardennen.

De restauratie- en herinrichtingswerken aan de Hoge Mote starten in januari 2017. “Het zijn heel ambitieuze plannen die van de Hoge Mote een grensverleggend onthaal- en belevingscentrum moeten maken”, zegt schepen van Toerisme, Brigitte Vanhoutte (N-VA).

“De nieuwe infrastructuur zal uitnodigen om in alle richtingen te kijken. De Hoge Mote had al drie torens, maar met een vierde maken we het uitzicht compleet. Zo bieden we een nieuw en verrassend zicht op de binnenstad en de groene omgeving van de Vlaamse Ardennen. Het is een subtiele constructie, maar wel met een lift, om ze voor iedereen toegankelijk te maken, dus ook voor rolstoelgebruikers en mindervaliden.”

“In het nieuwe toeristische onthaalcentrum staan drie thema's centraal: landschapsbeleving, de Sint-Hermescultus én textiel. Er zal zowel aandacht zijn voor het verleden als voor de toekomst van de stad Ronse”, vertelt schepen Vanhoutte. “De kostprijs van het project wordt geraamd op ruim 1,8 miljoen euro. Dat is veel geld, maar Toerisme Vlaanderen steunt ons in onze ambitie met een subsidie van meer dan een half miljoen euro. Ook zij zijn ervan overtuigd dat dit nieuwe, moderne toeristische onthaalcentrum een extra troef zal zijn voor onze stad en de ruime regio.”

De Hoge Mote is een beschermd monument. “Daarom zal het Vlaams Agentschap Onroerend Erfgoed de werkzaamheden nauwgezet opvolgen, tot alles klaar is, naar schatting in oktober 2018”, besluit de schepen.

Het nieuwe toeristische onthaal voor Ronse maakt deel uit van de herwaardering van De Vrijheid, de buurt rond de Sint-Hermestoren. Dat is het oudste deel van de stad. De plannen om de hele buurt opnieuw in te richten, liggen ook al klaar en worden de komende jaren in fases uitgevoerd. Er komt een ruime verkeersluwe zone, met veel groen en waterpartijen. Ook de overwelfde beken komen weer bloot te liggen.

Bron: Het Nieuwsblad

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is