"Hopelijk springt jeugd sneller binnen"

Op 5 februari 2021, over deze onderwerpen: Vrije Tijd
“Jeugdbewegingen niet op straat zetten”

De Ronsese jeugd krijgt een nieuw Open Huis in de lokalen van Brouwerij De Keyser in de Priesterstraat. Het stadsbestuur werkt hiervoor samen met vzw Lejo, dat in Ronse al actief is met jongeren. "De centrale ligging en nabijheid van het Bruulpark als groene speelruimte maakt de Open Huis-werking toegankelijker."

Ronsese jongeren komen nu al regelmatig samen bij vzw Lejo in de Grote Marijve, maar daar is de infrastructuur ontoereikend. De vzw deelt de lokalen met de Jeugddienst en kan door de beperkte ruimte weinig kanten uit. De stad is daarom op zoek gegaan naar een alternatief en vond dat in de lokalen van Brouwerij De Keyser. De jongeren zullen het gebouw tijdelijk mogen gebruiken als Open Huis.

"We hopen dat Lejo al tegen de zomer kan verhuizen", zegt schepen van Jeugd Aaron Demeulemeester (N-VA). "Brouwerij De Keyser is volgens ons een ideale tussenoplossing, want het gebouw staat voor 85 procent van de tijd leeg. De jongeren zullen alle lokalen mogen gebruiken, behalve de zolderverdieping."

Het Open Huis is een plaats waar vooral jongeren die niet in jeugdbewegingen of sportclubs zitten, terecht kunnen, de 'niet-georganiseerde jeugd'. "Minstens drie keer per week zullen ze vrij kunnen binnen- en buitenlopen in het Open Huis", verduidelijkt Demeulemeester. "Er zal steeds iemand aanwezig zijn bij wie ze terecht kunnen en er zullen regelmatig activiteiten zijn. Bovendien is er ook aandacht voor psychosociaal welzijn, onderwijs en tewerkstelling van de jongeren."

De meer centrale ligging van Brouwerij De Keyser is volgens de schepen een grote troef. "Er zijn in Ronse veel hangjongeren, die vooral ook aan de bibliotheek, CC De Ververij en in het Bruulpark rondhangen. Het Open Huis ligt daar vlakbij, dus we hopen dat de jongeren sneller zullen binnenspringen."

De jongeren die zelf de weg niet vinden naar vzw Lejo, kunnen ook aangesproken worden door twee medewerkers die actief de straat op gaan om contacten te leggen.

Crisisopvang

De stad ziet Brouwerij De Keyser niet als de definitieve locatie voor vzw Lejo en de jongeren. Op termijn verhuist het Open Huis wellicht naar een ander gebouw dat best helemaal op maat van de jeugd is ingericht.

 

Bron: HLN

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is