Krachtlijnen van het nieuwe beleid

Op 19 december 2012

Het nieuwe bestuur wil Ronse uitbouwen aan de hand van volgende krachtlijnen.

1. EEN GROENE STAD

De unieke troef van onze stad is haar ligging, in het hart van de Vlaamse Ardennen en Le Pays des collines, in een schitterende groene en bosrijke omgeving. Daarnaast zijn er in de stad tal van groene ruimten en parken.

We willen deze troef verder uitbouwen en versterken door in te zetten op natuur en milieu. Stadsvernieuwingsprojecten moeten dit nog versterken. Op die manier kunnen we Ronse ook uitbouwen tot een sterk merk.

We nemen deze troef als uitgangspunt voor onze citymarketing. Zo kunnen de Ronsenaars fier zijn over hun eigen stad, trekken we nieuwe inwoners aan en promoten we het toerisme.

Een groene stad is ook een duurzame stad. Daarom willen we bij elke beleidsbeslissing een groentoets invoeren om na te gaan of de maatregel of de beslissing ecologisch, duurzaam en ethisch verantwoord is.

2. EEN VLAAMSE STAD

Ronse is een Vlaamse stad, gelegen op de taalgrens en veruit de grootste faciliteitenstad in Vlaanderen. We benadrukken het Vlaamse karakter van de stad. We willen volwaardig tot Vlaanderen behoren en door Vlaanderen erkend worden.

Kennis van het Nederlands wordt zoveel als mogelijk aangemoedigd en gestimuleerd, omdat dit een basisvoorwaarde is voor integratie en het vinden van werk.

We stellen ons gastvrij en hoffelijk op ten aanzien van iedere inwoner en bezoeker en erkennen dat meertaligheid een troef is voor iedereen.

3. EEN SOCIALE EN WARME STAD

De hoge werkloosheid, de kansarmoede, het gebrek aan integratie, de huisvestings-situatie van vele inwoners vergen een kordate aanpak. Stad en OCMW dienen hier prioritair op in te zetten.

Daarnaast willen we zo veel mogelijk mensen kansen geven, maar hen ook activeren, responsabiliseren en stimuleren om actief hun lot in eigen handen te nemen.

Een warme stad veronderstelt ook een harmonieus samenleven in diversiteit, wat inspanningen vergt van alle Ronsenaars.

4. EEN ONDERNEMENDE STAD

We creëren ruimte om te ondernemen, zowel op het nieuw bedrijventerrein Pont-West, als via de uitbreiding van het ondernemerscentrum.

We ondersteunen het ondernemerschap via de verderzetting van het handels-pandenfonds en de subsidie nieuw ondernemerschap. Een bloeiende zelfstandige kleinhandel is een basisvoorwaarde voor een dynamisch handelscentrum.

We zetten in op een daling van de werkloosheid en willen zoveel als mogelijk mensen activeren en aan werk helpen.

5. EEN VEILIGE STAD

We beschouwen veiligheid als een kerntaak van de stad en een basisrecht voor iedereen. Daartoe investeren we in preventie, zorgen we voor meer blauw op straat en versterken we de werking van de lokale politie.

Er komt een nultolerantie in voor alle vormen van geweld. Speciale aandacht gaat naar de bestrijding van drugs.

We plaatsen jongeren en ouders voor hun verantwoordelijkheid, o.m. via verder zetting van het project jongerencoaches.

We pakken overlast effectief aan en scherpen het GAS-reglement aan waar nodig.

6. EEN PERFORMANTE STAD MET EEN EFFICIËNT BESTUUR

De stad concentreert zich op haar kerntaken, die we klaar en duidelijk definiëren. We gaan na wat we beter laten uitvoeren door de privé, al dan niet in samenwerking met de stad.

De dienstverlening wordt uitgebouwd vanuit de behoefte van de "klant" en niet van de administratie en we doen daarvoor de nodige investeringen.

De diensten van de stad en het OCMW worden maximaal geïntegreerd.

We waken erover dat de stadsfinanciën gezond blijven.

We bouwen het AGB-Stadsontwikkelingsbedrijf uit tot een performant bedrijf, met voldoende middelen.

7. EEN STAD MET EEN VOLDOENDE STERK DRAAGVLAK

We versterken het sociale en financiële draagvlak van de stad. Daarom willen we zoveel mogelijk mensen activeren en zetten we maximaal in op inburgering en integratie. Kennis van het Nederlands en werk zijn daarvoor basisvoorwaarden, evenals onderwijs en vorming.

Bovendien zetten we in op het aantrekken van meer jonge tweeverdieners. Daartoe investeren we in een aantrekkelijke stad, een aangepast woonpatrimonium, sport en cultuur en voldoende kinderopvang.

8. EEN STAD DIE INVESTEERT IN HAAR TOEKOMST

De navolgende strategische investeringsprojecten in verband met wonen, werken en vrije tijd krijgen voorrang:

  • de heraanleg van de Vrijheid omwille van het historisch belang, de toeristische potentie en de samenhang met de verbouwing van het stadhuis
  • de bouw van een nieuw zwembad en de aanleg ven een parking en waterbuffer op de sportzone
  • de bouw van een afscheidsruimte op het kerkhof Hogerlucht
  • de herwaardering van de Wijnstraat omwille van haar commercieel belang en de aantrekkelijkheid van de binnenstad
  • de opwaardering van het Snoecksteegje en de Koer Devos.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is