N-VA keurde subsidie voor het offerfeest niet goed

Op 22 augustus 2018, over deze onderwerpen: Geen immigratie zonder integratie, Verkiezingen 2018

In haar zitting van 13 augustus keurde het schepencollege een tegemoetkoming goed van € 20 per schaap dat in een erkend slachthuis geslacht wordt. Deze beslissing werd echter niet door de N-VA mee goedgekeurd. “Tijdens die zitting waren we beiden verontschuldigd”, zeggen schepen Brigitte Vanhoutte en OCMW-voorzitter Wim Vandevelde eenstemmig. “We vroegen de burgemeester om de dossiers waar een overleg voor nodig was, uit te stellen. Dit is niet gebeurd.” De N-VA verzet zich dus formeel tegen deze beslissing.

Stad Ronse komt tegemoet in de kosten voor het particulier slachten in een erkend slachthuis…” (www.ronse.be) Hoewel de N-VA deel uitmaakt van de bestuursmeerderheid in Ronse, zijn wij verwonderd dit bericht te lezen. Deze maatregel werd - zonder ons medeweten - goedgekeurd tijdens de zitting van het schepencollege op maandag 13 augustus.

N-VA Ronse wil formeel afstand nemen van deze maatregel en dit voor volgende redenen:

  • Het naleven van basiswaarden moet niet gesubsidieerd worden. Een schaap op een wettelijke manier slachten, dit zou door elke inwoner van onze stad zo moeten begrepen zijn. Sinds wanneer hebben wij een subsidie nodig om de wet na te leven? Er worden toch ook geen subsidies gegeven om bijvoorbeeld de wagen keurig te parkeren?
  • Wij zijn de mening toegedaan dat geloofsbelijdenis tot de privésfeer behoort en het dan ook een persoonlijke keuze is om hieraan uiting te geven, onder welke vorm dan ook. Gebedsplaatsen van erkende godsdiensten worden in Vlaanderen gesubsidieerd. Dit is ruim voldoende. 
  • Met deze maatregel wordt een precedent gecreëerd. We kunnen dan evengoed een subsidie uitschrijven om het kerstmaal te ondersteunen, of om tegemoet te komen in de aankoop van een kerstboom. Dit gebeurt ook niet. Waarom zou een lokale overheid moeten bijdragen in een religieus gebruik?
  • Wij zijn voorstander van de moderne tendens die bij vele moslims heerst: namelijk geld overschrijven aan een goed doel in plaats van een schaap te slachten. Met de beslissing waarbij een subsidie wordt toegekend worden de gelovigen die opteren om op deze manier hun steentje bij te dragen gediscrimineerd. Deze mensen kunnen niet rekenen op een subsidie.

Wij wensen elke Moslim een fijn offerfeest en hopen dat elke Moslim dit in alle integriteit kan vieren. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is