N-VA Ronse opgelucht en roept alle hens aan dek

Op 17 september 2011

N-VA Ronse heeft uit goede bron vernomen dat de passage uit de nota Di Rupo, met een grote impact voor onze stad, de onderhandeling voor de splitsing van de kieskring B-H-V niet heeft overleefd. Voor N-VA Ronse is dat echter geen reden om bij de pakken te blijven zitten. ‘Een verdere bestendiging van de faciliteiten is in het nadeel van onze stad. Nu de onderhandelaars op kruissnelheid zitten voor een grote staatshervorming zou de afschaffing van de faciliteiten een mooi sluitstuk zijn’, aldus N-VA Ronse. ‘Daarbij roepen we eveneens alle hens aan dek voor een globale aanpak voor de vernederlandsing van Ronse’.

De onderhandelaars waren deze week euforisch omwille van het bereikte akkoord voor de splitsing van de kieskring B-H-V. Van alle berichten die de wereld werden ingestuurd bleef de impact voor Ronse onduidelijk.

Bij de heropstart van de onderhandelingen waarschuwde N-VA Ronse (persmededeling van 20 augustus 2011) voor de passage in de nota van Di Rupo dat het Grondwettelijk Hof als enige bevoegd zou zijn voor het beslechten van taalconflicten in alle gemeenten met een speciaal statuut, dus ook in Ronse. Daarmee verloor de Vlaamse overheid de facto de voogdij over deze gemeenten en werd de bevoegdheid van de Vlaamse regering om de taalwet te interpreteren drastisch gekortwiekt.

Knack pakte dit weekend uit met de uitgelekte aangepaste nota van Di Rupo. Ook daarin werd aangegeven dat de Nederlandstalige kamer van de Raad van State bevoegdheden verliest. Alle administratieve betwistingen in de 6 faciliteitengemeenten en in de gemeenten met een speciaal taalstatuut zouden voortaan behandeld worden door de Algemene Vergadering van de Raad van State. Opnieuw zou dat nefast geweest zijn voor onze stad.

Een goed akkoord?

N-VA Ronse heeft echter uit goede bron vernomen dat in het voorliggende akkoord de taalgrensgemeenten en dus ook Ronse gespaard blijven van de compensatiegolf. Voor N-VA Ronse is dat maar logisch. ‘Het zou toch volstrekt onredelijk zijn dat alle gemeenten met een speciaal taalstatuut het gelag moeten betalen. Want dan zou voor de splitsing van B-H-V de deur verder worden geopend voor een verregaande uitholling van het Vlaams karakter van alle taalgrens- en randgemeenten in Vlaanderen’, aldus N-VA Ronse.

Dat de taalgrensgemeenten uit het vizier blijven, wil nog niet zeggen dat het een goed akkoord is. De kater na de feestvreugde zou wel eens groot kunnen zijn. Er is wel degelijk een zware prijs betaald voor de splitsing van de kieskring B-H-V.

Daarvoor verwijzen we naar de persmededeling van N-VA dat je kan raadplegen via: http://www.n-va.be/nieuws/persberichten/wat-de-kostprijs-van-dit-akkoord.

Status quo is achteruitgang

Dat Ronse nu uit het vizier blijft, mag geen reden zijn om op de lauweren te blijven rusten. Het afschaffen van de faciliteiten zou een onderdeel moeten zijn van de grote staatshervorming.

Voor N-VA Ronse betekent een status quo een verdere achteruitgang. De faciliteiten zijn nadelig voor onze stad en belemmeren een verdere ontwikkeling en ontplooiing. Ronse moet integraal deel kunnen uitmaken van Vlaanderen. Daarom pleit N-VA Ronse onomwonden voor de afschaffing van de faciliteiten.

Immers, de verfransing of ontnederlandsing zal niet alleen met het wegwerken van de faciliteiten worden omgebogen. Daarom roepen wij het stadsbestuur op om dringend werk te maken van een ruim en onderbouwd plan voor de vernederlandsing van het straatbeeld, het voorzien van taalondersteunende maatregelen, het organiseren van een gedegen onthaalbeleid,… Alleen met een globale aanpak kunnen we het tij voor Ronse keren.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is