OCMW betaalt 15 procent minder leeflonen uit

Op 6 januari 2015

'De kost van de vergrijzing beginnen we voor het eerst echt te voelen', zegt Wim Vandevelde (N-VA), voorzitter van het OCMW.

'De stad Ronse en het OCMW moeten deze legislatuur 16 miljoen euro reserveren om pensioenen van de ambtenaren te kunnen blijven betalen.' Daarnaast dragen de stad Ronse en het OCMW een grote schuldenlast met zich mee.

'De schulden van het burgerlijk ziekenhuis werden in 2002 omgezet in een lening op 15 jaar', klinkt het. 'Die schulden zullen dus pas tegen het einde van deze legislatuur volledig zijn terugbetaald. Daarnaast torsen het OCMW en de stad Ronse de financiering van 8,2 miljoen euro voor de renovatie van het burgerlijk ziekenhuis tot het Textiles Open Innovation Centre (TIO3). Een groot deel van dit bedrag, 5.000.000 euro, werd omgezet in een lening. De resterende 3.200.000 euro wordt door het OCMW met eigen middelen terugbetaald. In 2014 hebben we zo 280.000 euro terugbetaald.'

De saneringsoperatie heeft ook een effect op de ondersteuning die het OCMW toekent. 'We hebben de financiële ondersteuning voor leefloners met 15 procent kunnen terugdringen', licht Vandevelde toe.

'Dat doen we door mensen via een artikel 60-statuut aan het werk te zetten en weer in het normale arbeidscircuit te brengen, zodat ze geen leefloon meer nodig hebben. Daarnaast zijn we met het huidige bestuur veel strenger geworden in het screenen van de aanvragen voor een leefloon. Het kwam bijvoorbeeld voor dat mensen een leefloon aanvroegen, maar daarbij andere inkomsten verzwegen. Of dat ze feitelijk samenwoonden maar zich apart domicilieerden, om beiden een volwaardig leefloon te kunnen ontvangen.'

 

Link naar het artikel: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20150105_01458822 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is