OCMW stelt voorwaarden aan privépartner voor schaalvergroting in zorgsector

Op 2 april 2016, over deze onderwerpen: Samen ondernemen!, OCMW, Zorg

Het OCMW en het stadsbestuur van Ronse gaan 'de markt' bevragen om na te gaan of ze een geschikte partner kunnen vinden om de schaalvergroting in het zorgaanbod vorm te geven. “Er is nog niks beslist”, zegt voorzitter Wim Vandevelde.

Tijdens de OCMW-raad stemden de raadsleden vrijdag over 'de selectieleidraad en het bijzonder bestek'. Behalve de socialistische fractie stemde iedereen voor het plan. Voorzitter Wim Vandevelde (N-VA): “Op 18 april wordt het dossier nog besproken op de gemeenteraad en daarna kunnen we op zoek naar een partner voor de zorgsector in Ronse. Wij hebben én over de selectieleidraad gestemd én over het bijzonder bestek ter indicatie. In dat laatste staat uitvoerig wat wij van een partner verwachten. En dat is heel wat. De stad en het OCMW hebben niet de middelen om de noodzakelijke investeringen in de zorg te doen. Er zijn ook veel minder subsidies beschikbaar en we willen de zorgdiensten betaalbaar houden voor de gebruiker en de belastingbetaler. De schaalvergroting van de zorgdiensten moet leiden tot een volwaardige zorgcampus op de site Delghust.”

“Er moeten twee nieuwe gebouwen komen, een voor de kinderopvang en een nieuw woonzorgcentrum. Bovendien moeten er bijkomende bedden ingebracht worden voor het woonzorgcentrum. Met de nieuwe infrastructuur en de schaalvergroting voor de kinderopvang moet het haalbaar zijn om het tekort aan kinderopvangplaatsen te beperken. In het bijzonder bestek staat bijvoorbeeld vermeld hoeveel de minimale maar ook de maximale dagprijs mag zijn voor het woonzorgcentrum. Deze tarieven liggen rond de huidige voor de nieuwe kamers in de vernieuwde Westvleugel in het Woonzorgcentrum De Linde.”

“De gebouwen die leeg komen, moeten herbestemd worden”, aldus Vandevelde. “De tewerkstelling van alle huidige personeelsleden moet worden verzekerd, de aanvullende zorgdiensten bieden perspectieven op nieuwe jobs. De stad en het OCMW zullen een regierol hebben, niet alleen voor de hele opdracht maar voor alle deelopdrachten. De pensioenlasten wegen zwaar voor de stad. Daarom moet de partner een aanzienlijk bedrag mee opnemen in de voorstellen ter zake.”

“Tot 31 augustus kunnen de kandidaten zich inschrijven. Daarna zullen we evalueren en onderhandelen. Vandaag is dus niets beslist over de toekomst. Het hele debat zal nog gevoerd worden. Na het openen van de enveloppen zullen de burgemeester en ikzelf in overleg treden met het personeel, de sociale partners, adviesraden en de lokale politiek om een tussentijdse evaluatie te maken. Omdat we het beste willen en het als stad te moeilijk is om het beste te bieden, zoeken we een partner die samen met ons de beste invulling kan geven. We zullen zien hoeveel aanbiedingen er binnen komen en wie mee wil in het verhaal”, besluit de voorzitter.

Bron: Het Nieuwsblad

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is