Ronsese familie Syroit staat voor een moeilijke keuze.

Op 20 augustus 2012

Angélique Syroit (36) stond in 2006 op de vijfde plaats bij CD&V en deed het niet slecht bij haar eerste deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen: ze behaalde 440 stemmen en werd daarmee eerste opvolger. Ze kreeg bovendien meteen een zitje in de OCMW-raad. Maar twee jaar geleden legde Angélique plots haar mandaat neer. "Wegens tijdsgebrek", legt ze uit. "Ik volgde een nieuwe opleiding voor mijn dansgroep Dance-Crush en dat slorpte al mijn vrije tijd op. Maar ik doe graag aan politiek. En ik stond er niet bij stil dat je dan beter tijd maakt voor die passie. En inderdaad, ik ergerde me toen ook al aan een aantal dingen binnen de CD&V."

Omdat Angélique stopte, contacteerde CD&V haar twee jaar jongere zus Véronique (34). "Het CD&V-partijbestuur vond dat ik de beste keuze was om de plaats van Angélique in te nemen. En ik heb me enthousiast geëngageerd. Ik schrok ook toen Angélique vertelde dat ze bij de N-VA zou opkomen. Ze had nochtans beloofd om mij te helpen met mijn campagne." Die kans is nu wel heel klein. "Al ben ik nu zeker niet anti-CD&V", stelt Angélique. "Toen N-VA bij mij aanklopte, hield ik aanvankelijk zelfs de boot af. Ik engageerde mij al op mijn 18de bij CD&V, ik vond dat ik dit niet kon doen. Maar Ronse heeft nood aan verandering", vond ze na wat nadenken. "En die veranderingen vind ik terug in het programma van de N-VA. We moeten nu aan de alarmbel trekken. Vandaar mijn keuze voor een andere niet-extreme partij. Eén raad heb ik wel nog voor Véronique: blijf jezelf. Daar kom je het verst mee."

Ruzie is er dan ook niet binnen de familie. "Eigenlijk hebben we er nog niet echt over gepraat", zegt Véronique, bijgetreden door pa William en ma Bettina. "Onze dochters zijn volwassenen hé. Wij moeten hen niet meer commanderen. Ze zijn groot en wijs genoeg", klinkt het. Overigens, bij de familie Syroit-Lepez wordt nog aan politiek gedaan: tante Belina Lepez is secretaris van de Ronsese sp.a en stond in 2006 op de lijst van de socialisten. Zij maakten hun lijst voor oktober nog niet bekend, maar de kans bestaat dat de keuze voor de familie nog groter wordt.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is