Steeds minder kinderen spreken thuis Nederlands

Op 1 september 2016, over deze onderwerpen: Samen ondernemen!, Taal, Taalbeleid
Matthias Diependaele N-VA

Het Nederlands boerde de voorbije vijf jaar sterk achteruit als thuisstaal bij de leerlingen van het gewoon basis- en secundair onderwijs in de scholen van de Vlaamse Ardennen. "Al een kind op de tien spreekt thuis geen Nederlands", zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Matthias Diependaele (N-VA)

Sinds het schooljaar 2007-2008 wordt er aan de ouders van alle leerlingen uit het gewoon basis- en secundair onderwijs een formulier voorgelegd dat naar de thuistaal van de leerling peilt. Matthias Diependaele vroeg de cijfers op voor de 21 gemeenten van de arrondissementen Aalst en Oudenaarde voor de schooljaren 2010-2011 tot en met schooljaar 2015-2016. "Maar liefst 10.149 leerlingen spreken thuis geen Nederlands. Dit is 10,74% van het totaal aantal leerlingen of een stijging van 44%", berekent Diependaele. De opvallendste stijgingen doen zich voor in de steden en grotere gemeenten. De concentratie aan anderstalige leerlingen is het hoogst in de steden en gemeenten dicht

bij of goed bereikbaar vanuit Brussel zoals Aalst, Ninove en Denderleeuw. Ook Ronse, gelegen aan de taalgrens, heeft een hoog percentage leerlingen met 'Thuistaal geen Nederlands'. "Deze cijfers tonen aan dat de sluipende verfransing van onze regio zich onverminderd doorzet. Zeker ook de stijgende migratie vanuit Brussel naar goed bereikbare Oost-Vlaamse randgemeenten laat zich voelen. Zo spreekt in Aalst 1 op de 5 thuis geen Nederlands, in Denderleeuw meer dan 1 op de 4 en in Ronse zelfs meer dan 1 op de 3. Het spreekt voor zich dat het niet gemakkelijk is voor de leerling en voor de leerkracht, indien de leerling thuis geen Nederlands spreekt. Zeker in het geval van grote concentraties aan anderstalige leerlingen. Dit toont eens te meer het belang van het Nederlands in ons onderwijs. Het is de sleutel tot integratie en ontplooiing. In Vlaanderen hebben we al wat maatregelen om het Nederlands te stimuleren uitgerold, maar ik ben vragende partij om een tandje bij te steken", besluit Diependaele.

Bron: Het Laatste Nieuws

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is