Waarom N-VA Ronse het initiatief van zondag 9 oktober ondersteunt!

Op 9 oktober 2011

De verontwaardiging over de mediahetze en de vernietigende Terzake aflevering van maandag 26 september over onze stad is groot. Dat is meer dan terecht. De negatieve sfeerschepping is een aanfluiting van de vele inspanningen die de inwoners doen om iets te maken van onze stad. De berichtgeving van de laatste weken toont aan hoe al deze inspanningen teniet worden gedaan door een eenzijdige en ongenuanceerde berichtgeving. Niet meer dan 6 minuten televisie volstonden om het cliché over Ronse opnieuw te extrapoleren. Ronse stond opnieuw aan de schandpaal als een marginaal en achtergesteld gebied waar geweld en onrecht welig tiert. Onze stad werd nog maar eens gebrandmerkt door desastreuze vooroordelen en halve waarheden.  Il faut le faire…

Ronse is de moeite waard

N-VA Ronse steunt de oproep van de geëngageerde Ronsenaars om niet langer aan de zijlijn te blijven staan en op te komen voor onze stad.  De initiatiefnemers van ‘Ronse is geweldig’ zijn de negatieve spiraal terecht beu. Zij nodigen alle inwoners zondag 9 oktober om 16u30 uit op de Grote Markt voor een optocht door de Ronsense centrumstraten onder het motto ‘ Ronse is geweldig’.

N-VA Ronse ondersteunt het waardevolle initiatief. Wij zijn ervan overtuigd dat dit moet gedragen worden door alle inwoners. Daarom willen we niet dat de optocht een onderwerp wordt van partijpolitieke recuperatie. Om die reden stappen we niet mee als partij, maar als bezorgde Ronsenaars. Tevens roepen we alle Ronsenaars op om zondag 9 oktober op straat te komen en eensgezind te tonen dat ondanks alle doembeelden en negatieve etiketten Ronse wel degelijk de moeite waard is.

De weg is lang

Het volstaat echter niet om enkel de loftrompet te laten schallen over onze stad. De reële samenlevingsproblemen mogen niet worden genegeerd en onopgelost onder de mat worden geveegd. De Ronsense politici staan voor de belangrijke opdracht  om de negatieve spiraal om te buigen.

Het eenzijdig uitvergroten van hetgeen verkeerd loopt, voedt het fatalistisch doemdenken en remt de motivatie af voor een blijvende inzet. Angst is doorgaans een slechte raadgever, maar evenzeer een gevoel waarop een samenleving zich niet kan ontplooien. Het imago is een cruciaal gegeven, maar niet de enige oplossing. Het verfraaien van de verpakking, doet niets aan de inhoud. Het aanpakken van de vormgeving zal  de onderliggende samenlevingsproblemen niet oplossen. Toch hebben de Ronsenaars nood aan een positief verhaal, aan een stimulerend project.

Veiligheid is een basisrecht

Veiligheid is een basisrecht en de politici moeten dit waarmaken. Het effectief bestraffen van vandalisme en criminaliteit kunnen soelaas brengen, maar bestraffing moet een ultiem middel zijn. Want op dat moment is het eigenlijk al te laat. Veel beter is het om vanuit een preventieve aanpak te vermijden dat er misdrijven worden gepleegd en slachtoffers vallen. Meer blauw op straat en camera’s zijn 1 zijde van de medaille, aan de andere kant dienen de structurele voedingsbodem en fundamenten van de samenlevingsproblemen te worden aangepakt. Dat reikt veel verder en vergt een blijvende aandacht. De bestrijding van armoede en werkloosheid, investeren in onderwijs en vrijetijdsbesteding, het realiseren van een dialoog tussen alle Ronsenaars,… zijn verschillende aspecten voor een evenwichtige samenleving.

Iedere Ronsenaar ambassadeur!

Ondanks het vele werk en de noodzaak voor verandering, rot onze stad niet weg. Velen die de moeite nemen om de stad beter te leren kennen, reageren vaak verbaasd  en geven aan dat het beeld niet strookt met de realiteit. Voor hen is de ontdekking van Ronse een aangename verrassing.

De stad krijgt vorm door alle Ronsenaars en iedere Ronsenaar is een ambassadeur van zijn stad. N-VA Ronse ziet het als een opdracht van iedere Ronsenaar om verantwoordelijkheid op te nemen voor onze stad. Het initiatief van volgende zondag is een uitgelezen moment om een signaal te geven.

De Ronsenaars hebben de sleutel in handen om onze stad uit het dal te tillen. Het bestuur heeft de taak om de Ronsenaars te enthousiasmeren en te stimuleren.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is