Programma 2024

We horen het vaak. Ronse is de afgelopen twaalf jaar veranderd. Ronse wordt een aantrekkelijke stad en een sterk merk. Sinds 2013 heeft N-VA Ronse de tanker mee gekeerd. Dat is een verdienste van het stadsbestuur en van de Ronsenaars die geloven in hun stad. Gezellige terrasjes, tal van evenementen, toeristen die in onze stad verblijven, acties van onze lokale handelaars, de promotie van het winkelcentrum…

Verkiezingsprogramma 2024

Ons verkiezingsprogramma gebaseerd op de vijf boosters die we in december 2023 hebben gelanceerd. Vanuit deze visietekst zijn we vertrokken om gerichte voorstellen uit te werken. Na vele brainstormsessies, overlegmomenten met diverse betrokkenen en individuele gesprekken met inwoners van Ronse, zijn we tot 125 voorstellen gekomen voor een sterker Ronse. Uit deze 125 voorstellen hebben we 60 strijdpunten geselecteerd. Tien punten per booster en dan nog eens tien extra voorstellen voor gezonde gemeentefinanciën. Zonder een goed financieel beleid zijn investeringen in onze stad niet mogelijk. We blijven waakzaam en kiezen ervoor om een evenwichtige begroting te handhaven. Daarom lanceren we alvast tien voorstellen voor een verantwoord financieel beleid.

Deze punten vormen voor ons de essentie van het nieuwe stadsbestuur. U vindt deze strijdpunten hieronder, gerangschikt per booster.

>>> Benieuwd naar meer? Klik hier en lees onze andere voorstellen.

 

 

De rekening moet kloppen

De N-VA streeft naar een sterk en verantwoord lokaal beleid dat de belangen van alle Ronsenaars centraal stelt. We zetten in op een efficiënte en klantgerichte werking van de stad, waarbij we zorgvuldig omgaan met de financiële middelen. Door verstandige investeringen te doen en schulden beheersbaar te houden, blijft er ruimte voor groei zonder onnodige lasten voor de inwoners. We kiezen voor een beleid dat duurzame vooruitgang stimuleert, met oog voor de lange termijn en het welzijn van elke inwoner.

10 STRIJDPUNTEN

  1. Geen onverantwoorde uitgaven of onzinnige financiële avonturen, maar een strikt financieel beleid. Niet meer uitgeven dan wat de stad aankan.

  2. Lenen beperken voor verantwoorde investeringen met een (maatschappelijk) terugverdieneffect.

  3. Een kerntakendebat om op de eigen uitgaven te besparen. De stad moet niet alles zelf doen.

  4. Investeringen moeten energie besparen en dus de energiekosten verlagen.

  5. Meer beroep doen op ons eigen bekwaam personeel in plaats van opdrachten, consultancy en studies uit te besteden.

  6. Alle meerjarige contracten en leningen worden jaarlijks gescreend en waar nodig heronderhandeld.

  7. Gemeente- en dienst overschrijdende inzet van personeel en organiseren van gezamenlijke aankopen met andere gemeenten.

  8. Ronse is geen eiland. Ronse prominent op de kaart zetten in Brussel en maximaal verwerven van subsidies van hogere overheden.

  9. Intergemeentelijke samenwerkingsverbanden beperken tot deze die effectief een meerwaarde hebben.

  10. De financiële draagkracht versterken door een intensief activeringsbeleid en het aantrekken van werkende gezinnen.

>>> Benieuwd naar meer? Klik hier en lees onze andere voorstellen.

Ruimte en wonen

Onze stad staat voor belangrijke uitdagingen om de woon- en leefomgeving te versterken. Verouderde woningen vragen om renovatie. De groei van appartementen stelt de balans tussen stadsontwikkeling en behoud van groene ruimte op scherp. We zien ruimte voor verbetering op het vlak van mobiliteit en voeren de strijd tegen leegstand verder op, terwijl we blijvend inzetten op het stimuleren van lokale bedrijvigheid en ondernemerschap. We nemen initiatieven om de leefkwaliteit en duurzaamheid te verhogen, met oog voor een evenwichtige groei.

10 STRIJDPUNTEN

  1. Een bouwpauze voor appartementen om een wervende toekomstvisie uit te tekenen.

  2. Geen extra sociale woningen en blijven inzetten op renovatie.

  3. Meer ruimte om te ondernemen door nieuwe gronden ter beschikking te stellen. Actief het gesprek aangaan om kennis- en onderwijsinstellingen naar Ronse te halen.

  4. Een driesporenbeleid tegen leegstand: opknappen, reguleren en sanctioneren.

  5. Met bewegwijzering naar gratis parkings aanmoedigen om te winkelen en te consumeren in eigen stad. De introductie van een label ‘gemaakt in Ronse’ om de lokale producten in de kijker te zetten.

  6. Bij ruimtelijke ontwikkelingen focussen op de toekomst van de jonge, familiale landbouwers.

  7. Een nieuw mobiliteitsplan moet de leefbaarheid van de volledige stad verhogen en rekening houden met de nieuwe N60 en Zuiderring.

  8. Fietsgebruik stimuleren door o.a. publieke, beveiligde fietsboxen in de wijken zonder garages.

  9. De vervuiler betaalt: wie sluikstort krijgt een geldsanctie en ruimt zelf de rommel op via gemeenschapsdienst.

  10. Tegen 2030 6.000 extra bomen en meer groen om het centrum gezonder en aangenamer te maken voor iedereen.

>>> Benieuwd naar meer? Klik hier en lees onze andere voorstellen.

Taal en integratie

In onze stad leven meer dan tachtig nationaliteiten. Dat is uitdagend. Ook al delen we niet hetzelfde verleden, we kunnen samen een toekomst uitbouwen. De Nederlandse taal speelt daarbij een verbindende rol en opent deuren naar onze samenleving. We zetten volop in op het versterken van de kennis van het Nederlands, met aandacht voor integratie en activering. Door te investeren in taal en cultuur, maken we van onze stad een inclusieve, Vlaamse gemeenschap waarin iedereen de kans krijgt om volwaardig deel te nemen.

10 STRIJDPUNTEN

  1. Nederlands versterken als onze gemeenschappelijke contacttaal door te investeren in voldoende mogelijkheden om het Nederlands te leren en te oefenen.

  2. Een taalvisie en taalbeleidsplan uitwerken, de initiatieven van de taalcoach verderzetten, opwaarderen van de bibliotheek als ‘trefpunt voor het Nederlands’ en ouders van 2,5 jarigen stimuleren om de peuterklas aan te vatten.

  3. Het Nederlands koppelen aan de ondersteunings- en subsidiereglementen van onze verenigingen (jeugd, sport, cultuur…), de motor van onze samenleving.

  4. Nieuwkomers actief uitnodigen om het Nederlands te leren, ook de niet-inburgeringsplichtigen (EU-burgers).

  5. Nieuwe inwoners tijdens een onthaal wegwijs maken in onze stad en in contact brengen met ons cultureel erfgoed.

  6. Het leefloon koppelen aan duidelijke engagementen: Nederlands leren en werkbereidheid.

  7. ‘t Ronssies beschermen door het een plaats te geven op onze straatnaamborden.

  8. Sociale woningen bij voorrang toewijzen aan Ronsenaars die een lokale binding hebben met de stad, met bijzondere aandacht voor alleenstaanden met kinderen, en senioren.

  9. De asociale en nefaste taalfaciliteiten blijven aanklagen.

  10. Een asielcentrum mag onze samenleving niet ontwrichten en de federale Dienst Vreemdelingenzaken moet de afspraken nakomen.

>>> Benieuwd naar meer? Klik hier en lees onze andere voorstellen.

Rechten en plichten

Samenleven betekent kansen bieden en verantwoordelijkheid opnemen. We streven naar een stad waar iedereen, ongeacht achtergrond, de kans krijgt om talenten te ontwikkelen en bij te dragen aan de gemeenschap. Zelfredzaamheid en activering staan centraal; werk biedt structuur, eigenwaarde en zelfstandigheid. Door samen te werken met onderwijsinstellingen, werkgevers en verenigingen zorgen we voor een sterke basis. We blijven alert op fraude en versterken sociale cohesie, zodat niemand achterblijft en iedereen mee kan bouwen aan onze stad.

10 STRIJDPUNTEN

  1. De strijd tegen (kinder)armoede verderzetten met focus op onderwijs, werken en wonen.

  2. Ronsenaars stimuleren om in eigen stad naar school te gaan door, samen met de onderwijsverstrekkers, meer wijkscholen in te richten.

  3. Invoeren van gemeenschapsdienst om langdurig werklozen opnieuw te laten kennismaken met de arbeidsmarkt.

  4. Werkende ouders krijgen voorrang bij de kinderopvang.

  5. Onze regierol voor de zorg opnemen met het oog op kwalitatieve, toegankelijke en betaalbare (ouderen)zorg.

  6. Een goede ondersteuning en omkadering voor mantelzorgers.

  7. Actief inzetten op voldoende huisartsen en opnieuw een toegankelijke wachtdienst in Ronse.

  8. Eenzaamheid aanpakken door samenwerking tussen wijkagent, sociaal huis, postbode en de verenigingen.

  9. Sociale- en domiciliefraude aanpakken zodat ondersteuning gaat naar diegenen die er echt recht op hebben.

  10. Meer inzetten op dierenwelzijn en voorzien van een begraafplaats voor huisdieren.

​>>> Benieuwd naar meer? Klik hier en lees onze andere voorstellen.

Versterkt bestuur

De lokale besturen staan voor boeiende uitdagingen. Met toenemende verantwoordelijkheden en complexere taken moeten we innovatieve oplossingen vinden en onze middelen slim inzetten. In een krappe arbeidsmarkt is het essentieel dat onze stad een aantrekkelijke werkgever blijft om talent aan te trekken en te behouden. We zetten in op efficiënte, klantgerichte dienstverlening en blijven ons aanpassen aan de noden van vandaag en morgen. Samen met de Ronsenaars bouwen we aan een sterke stad, waarbij betrokkenheid en ondernemerschap centraal staan.

10 STRIJDPUNTEN

  1. De afwerking van het Nieuw Administratief Centrum (NAC) als open huis voor alle Ronsenaars.

  2. Een kwaliteitsvolle, klantvriendelijke en neutrale dienstverlening waar de burger centraal staat, met aandacht voor ondersteuning om digitaal bij te benen.

  3. Geen verhoging van de belastingen en een evenwichtige berekeningswijze van de stadsbelasting (Algemene Gemeentelijke Heffing) voor gezinnen en bedrijven.

  4. Een kerntakendebat uitvoeren met het oog op wat de stad moet, wil en kan doen.

  5. Een stad hoeft niet alles zelf te organiseren. Meer vertrouwen en ruimte geven aan onze verenigingen en privé-initiatieven door een goede omkadering.

  6. Competenties en resultaten staan centraal in het personeelsbeleid. Nieuwe aanwervingen organiseert de stad zelf.

  7. Georganiseerd openstellen van gebouwen en terreinen voor erkende verenigingen na de schooluren door samen te werken met de scholen.

  8. Een verdere uitbouw van New Gen, het jeugdhuis en ruimer opstellen van onze gemeentelijke infrastructuur voor onze jeugd.

  9. De toegankelijkheid van de stad verhogen door de introductie van de European Disability Card.

  10. Onze tradities zoals de Fiertel en de Bommels koesteren en Ronse verder promoten als sterk merk in de Vlaamse Ardennen.

​>>> Benieuwd naar meer? Klik hier en lees onze andere voorstellen.

Respect en veiligheid

Veiligheid is een basisrecht en een prioriteit voor onze stad. We streven naar een veilige leefomgeving door zichtbare en bereikbare politiediensten en sterke betrokkenheid van de gemeenschap. Wijkagenten spelen hierin een sleutelrol, net als het gebruik van slimme technologie zoals cameratoezicht op plaatsen met overlast. We investeren in een veiligheidscultuur waarin preventie vooropstaat en snel wordt opgetreden waar nodig. Verkeersveiligheid, inbraakpreventie en de versterking van buurtcohesie blijven belangrijke aandachtspunten, zodat iedereen zich vrij en veilig kan voelen in onze stad.

10 STRIJDPUNTEN

  1. Voldoende middelen en personeel voor de politie om de taken uit te voeren.

  2. Focussen op de aanpak van drugs, intrafamiliaal geweld en gewelddadig extremisme in het nieuw zonaal veiligheidsplan.

  3. Nultolerantie voor straatraces, boomcars, onverantwoord stepgebruik, geluidshinder, overlast aan (speel)pleinen, sluikstorten en andere vormen van overlast.

  4. Investeren in een veiligheidscultuur door samenwerking van wijkagenten en sensibilisering rond veiligheidsthema's zoals inbraakpreventie, buurtveiligheid en cyberveiligheid.

  5. Een passende oplossing voor een schietstand in Ronse, waar ook de politie terecht kan.

  6. Reactiveren en versterken van de Buurt Informatie Netwerken (BIN).

  7. EHBO-cursussen inrichten voor de Ronsenaars.

  8. Een goede spreiding van een cameranetwerk en inzetten van mobiele camera’s om overlast tegen te gaan.

  9. Met het oog op verkeersveiligheid inzetten op veilige routes van en naar de scholen, CC De Ververij, ’t Rosco,...

  10. Versterken van de Hulpverleningszone door gerichte campagnes voor het werven van vrijwillige brandweermannen en -vrouwen.

>>> Benieuwd naar meer? Klik hier en lees onze andere voorstellen.