Sinds 2017 voorziet Vlaanderen, op voorstel van minister van Werk Philippe Muyters, in een traject tijdelijke werkervaring (TWE). Het gaat om een individueel traject voor werkzoekenden en …
U bent hier
Werk
Werk als hefboom voor sociale cohesie en maatschappelijke integratie
Tewerkstelling is voor ons een hefboom voor sociale cohesie en maatschappelijke integratie. Als partij zetten we in op activering van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. We kiezen hierbij voor een evenwicht tussen rechten én plichten voor werkzoekenden. Werkzoekenden garanderen we het recht op begeleiding, opleiding en tijdelijke werkervaring in lokale tewerkstellingsprojecten. Tegelijk hebben werkzoekenden de plicht om positief in te gaan op een passend jobaanbod.
Werken in eigen streek
Tewerkstelling is voor ons ook een bron van welvaart en welzijn voor de gemeente. Op lokaal vlak brengen we het onderwijs en de bedrijfswereld met elkaar in contact. Zo maken we onze leerlingen bewust van latere jobmogelijkheden in de eigen gemeente en/of streek. Tot slot brengen we ook ondernemingen en potentiële werknemers samen.
Activeren via sociale economie
Op lokaal vlak zien we sociale economie als een hefboom voor de activering van specifieke doelgroepen. In de eerste plaats denken we aan mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt en personen met een arbeidshandicap. Voor ons mag de sociale economie geen oneerlijke concurrentie voeren met de reguliere economie en de tewerkstelling in het normaal economisch circuit (NEC) niet verdringen. Via sociale economie leggen we de focus op een maximale doorstroming naar het NEC en creëren we kansen voor een duurzame tewerkstelling van doelgroepwerknemers. Voor sommige mensen erkennen we de meerwaarde van een warme opvang binnen de sociale economie.