Albert Doublet

Druk in de weer voor zorgbehoevende mensen

“Een mantelzorger geeft de persoon die niet meer alles zelfstandig kan doen terug een gelukkig gevoel.” zo omschrijft men de opdracht van Albert. Met fonkeling in de ogen vertelt Albert over zijn rol als mantelzorger. Hij is een manusje-van-alles die maaltijden bereidt, in de tuin werkt, boodschappen doet, klust, de bankzaken regelt,… Kortom alles wat de zorgbehoevende persoon nodig heeft en zelf niet meer kan doen. Dankzij deze onmisbare hulp kan de persoon langer thuis in de eigen vertrouwde omgeving vertoeven. Het is een intensieve opdracht. Dagelijks is Albert in de weer ook in het weekend en als het nodig is ’s avonds. Veel vakantie en lange reizen zitten er dus niet in.

“Als mantelzorger geef je veel en krijg je er ook veel voor terug. Geen loon natuurlijk, want ik doe dat volledig vrijwillig. Mensen zijn bijzonder dankbaar. De glimlach, daar doen we het voor. Het is natuurlijk niet allemaal rozengeur en maneschijn. Je deelt in het plezier, maar ook in het verdriet. Je moet er ook staan tijdens moeilijke momenten. Ondanks alles zou ik het niet kunnen missen”.

Zijn drukke agenda als mantelzorger combineert hij met ziekenvervoer. Hij coördineert mee de vrijwilligerswerking in Ronse en Kluisbergen. “Wij brengen minder mobiele mensen naar hun bestemming. Dat kan zijn naar een ziekenhuis voor medische verzorging, de wekelijkse kappersafspraak of naar een woonzorgcentrum om de partner te bezoeken”.

Albert is geëngageerd. Hij was spreekbuis tussen het dagelijks bestuur en de supportersclub van SK Ronse. Hij speelde badminton en biljart. Zo heeft hij destijds nog tegen de legende Raymond Ceulemans gebiljart. Zijn vader was overtuigd VU’er en zijn moeder baatte de Volksbond uit. Vragend naar zijn drijfveer in de politiek verwijst Albert naar de noodzaak van een degelijk en aangepast openbaar vervoer zeker voor minder mobiele mensen. Dat maakt het voor hen mogelijk om op stap te gaan, eens terug te keren naar de geboortestreek en de kinderen te bezoeken. “Dit kan het sociaal levenversterken. Deze ontmoetingen zijn zo ontzettend belangrijk voor hen.” En voor de mantelzorg? “Een goede omkadering en vooral meer promotie. Er zijn vandaag gewoonweg te weinig mantelzorgers. Mochten het er meer zijn dan kunnen we de taken beter verdelen”.