De Vlaamse Ardennen erkend als regio

Op 12 maart 2021, over deze onderwerpen: Bestuurlijke Organisatie

De Vlaamse Regering zette vandaag het licht op groen voor de afbakening van de regio’s voor Vlaanderen. In het initieel voorstel van minister Bart Somers was er geen sprake meer van de Vlaamse Ardennen, maar dat is nu toch veranderd. “We zijn heel tevreden dat de Vlaamse Ardennen als regio blijft bestaan”, klinkt het bij Ronsese N-VA-fractieleider David Vandekerkhove. “Wij  trokken onomwonden de kaart van de Vlaamse Ardennen en zijn blij dat onze regio wordt erkend. Daardoor kunnen we de Vlaamse Ardennen beter op de kaart zetten.”

Of het nu gaat over de afvalophaling, de distributie van gas en elektriciteit of onze streekontwikkeling, Vlaanderen is een kluwen van samenwerkingen, intercommunales en overlegplatformen. Vlaanderen denkt grondig na over een vernieuwende, vereenvoudigde en  daadkrachtige structuur. “Met de regiovorming wil de Vlaamse Regering de huidige verrommeling tegengaan. Dit zal ongetwijfeld leiden tot minder politieke en betaalde mandaten, daar zijn wij een absolute voorstander van”, laat N-VA-fractievoorzitter David Vandekerkhove weten.

Zuid-Oost-Vlaanderen

In het initieel voorstel van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers ging de Vlaamse Ardennen op in een ruimere regio Zuid-Oost-Vlaanderen. “Dat vonden we een heel slecht idee”, vertelt Vandekerkhove. “Een sterke regio moet gestoeld zijn op logische samenwerkingsverbanden, een regionale identiteit en de toekomstkansen. Tevens zou Ronse in zo’n grote regio véél minder inspraak hebben. De belangen van de Ronsenaars stonden op de helling, en die hebben wij nu verdedigd op hoger niveau.”

De N-VA wilde de Vlaamse Ardennen versterken en definiëren als regio. De Vlaamse Regering heeft dat nu ook zo bevestigd. “Wij zijn heel blij dat onze regio deze erkenning krijgt. De Vlaamse Ardennen is een sterk merk. Ik ben ervan overtuigd dat we binnen onze regio heel wat goede samenwerkingsverbanden op poten kunnen zetten om onze burgers het beleid te geven dat het verdient. Ik denk dan aan mobiliteit, streekontwikkeling, woonbeleid, natuurbehoud… en ga zo maar verder. Ronse kan dus opgelucht ademhalen en samen met de tal van andere steden en gemeenten het voortouw nemen om de samenwerking in de Vlaamse Ardennen op te drijven om onze regio beter te profileren ”, besluit Vandekerkhove.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is