N-VA Ronse wil niet dat Vlaamse Ardennen worden samengevoegd met Denderstreek

Op 27 januari 2021, over deze onderwerpen: Bestuurlijke Organisatie

De Vlaamse regering heeft een plan op tafel gelegd om de Vlaamse Ardennen samen te voegen met de Denderstreek. David Vandekerkhove (N-VA), raadslid in Ronse, ziet dat hoegenaamd niet zitten. “De Vlaamse Ardennen zijn een sterk merk en dat moet zo blijven.”

Vlaams minister Bart Somers (Open VLD) werkt aan een plan om Vlaanderen in te delen in dertien referentie­regio's. Dat systeem moet in de plaats komen van het ondoorzichtige lappendeken van intercommunales en andere vormen van samenwerking tussen gemeenten, voor bijvoorbeeld afvalophaling of de distributie van gas en elektriciteit.

Binnen dit voorlopige plan worden de Vlaamse Ardennen samengevoegd met het Denderstreek, met steden als Aalst en Ninove. Eerder lieten Wetteren en Laarne al weten liever bij Gent te worden ingedeeld.

“Als je een kaart hertekent, moet je rekening houden met verschillende gevoeligheden”, zegt David Vandekerkhove, gemeenteraadslid in Ronse en lid van de nationale partijraad van N-VA. “Onze identiteit is daarbij een belangrijk element. De Vlaamse

Ardennen is een sterk merk. Dat voeg je niet zomaar samen met een andere streek in Vlaanderen. Ons waardevol landschap typeert de streek en vergt een andere aanpak dan de Denderstreek, denk maar aan bosuitbreiding, inplanting van windmolens, mobiliteit of onroerend erfgoed.”

Stem luid laten klinken

Voorts is Vandekerkhove bezorgd om zijn eigen stad. “Tegenover Oudenaarde en Zottegem legt Ronse een vergelijkbaar gewicht in de schaal”, klinkt het. “Onze stem zal minder luid klinken als er grotere steden bijkomen.”

 

Bron: Het Nieuwsblad

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is