Ontmoet Roodkapje in het Muziekbos

Op 26 april 2021, over deze onderwerpen: Vrije Tijd

Sinds zaterdag heeft Ronse een verhalenwandeling. Die wandeling leidt je naar tal van stops met verhalen in het Muziekbos. Zelfs het Rijksmuseum Amsterdam heeft meegewerkt aan de boeiende tocht.

Sinds zaterdag 24 april kan je via de ErfgoedApp van ­Faro de Verhalenwandeling digitaal beleven in het Muziekbos. De wandeling is gratis te downloaden via Google Play of de App Store. De gps-gestuurde applicatie leidt wandelaars langs verschillende verrassende locaties in het Muziekbos.

“Bij elke stopplaats vind je via de ErfgoedApp bijhorende informatie, een geluidsfragment of een filmpje”, zeggen schepen van Erfgoed Joris Vandenhoucke (CD&V) en schepen van Toerisme Brigitte Vanhoutte (N-VA).

“Onderweg ontmoet je personen uit het verleden. Zo hoor je de verteller, de boswachter, Roodkapje, Tiste Carels, Edouard Joly en de zigeunerin een meeslepend verhaal vertellen. Wandelaars vernemen meer over het historisch bosbeheer, wolven en archeologische vindplaatsen.”

Het volledige project werd gecoördineerd door Visit Ronse en is een samenwerking tussen Stones and Stories, de dienst Archief en Erfgoed, Theater VTV, 't Podium Ronse en Kunstacademie

Vlaamse Ardennen. Veel van de verhalen worden gespeeld door Ronsenaars.

Naam van de streek

In het dankwoord staat ook het Rijksmuseum Amsterdam vermeld. “Zij bezorgden ons het verhaal van de Witte Wijven. Dat waren een soort heksen die in het wit rondliepen, onder meer ook in de streek van Nukerke en Ronse. Hun verhaal wordt verteld aan de Tumulus op punt 8 in de app.”

Aan de Geuzentoren in het Muziekbos verneem je ook hoe de streek van de Vlaamse Ardennen aan haar naam is gekomen. Omer Wattez kwam hier namelijk wandelen met zijn Antwerpse literaire vriend Pol De Mont. Het is op één van hun tochten dat ze de toren beklommen. Dichter Pol de Mont keek vanop de toren uit over de omgeving en riep: Maar dat zijn hier de Vlaamse Ardennen.”

De wandeling zelf is 5,5 kilometer lang en start op de parking van Louise-Marie, Maarkedal. Het parcours vereist goede stapschoenen en gaat over onverharde wegen. En gaat zoals zo veel in de Vlaamse Ardennen op en af, reken op 2 uur wandelen.

Eigen streek

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele kwam de wandeling uittesten met zijn kinderen. “We komen naar hier voor Erfgoeddag omdat we het verhaal van Vlaanderen moeten vertellen. Het is hier dat de naam Vlaamse Ardennen gelanceerd werd. Ik kom hier trouwens een keer per jaar naar het Muziekbos, net zoals ik naar andere plekjes in de regio ga. Door corona leer ook ik mijn eigen streek beter kennen, net zoals zo veel andere mensen. Die sagen vertellen is goed, dat zijn dingen die anders verloren gaan. Ook in Zottegem zijn er mythes die we dreigen te verliezen, erfgoeddag is ideaal om die te ontdekken.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is