OverKop opent de deuren in Ronse!

Op 18 december 2024

Op 18 december opent OverKop de deuren in Ronse: een nieuwe, veilige en toegankelijke ontmoetingsplek voor jongeren van 12 tot 25 jaar. Dit OverKophuis, gevestigd in De Brouwerij, biedt een luisterend oor en een plek om samen te komen.

De eerste OverKophuizen ontstonden in 2016 als onderdeel van de Rode Neuzendag-actie, die aandacht vroeg voor jongeren met psychische problemen. Ronse sloot zich in 2021 aan bij dit initiatief, samen met Aalst, en is trots dat de stad uitgekozen is om voor de Eerstelijnszone “Vlaamse Ardennen” een OverKophuis te realiseren. Dit project is mogelijk dankzij de samenwerking tussen het Lokaal Bestuur Ronse, CAW, en LEJO vzw.

"OverKop is een plek waar jongeren écht zichzelf kunnen zijn, en dat is belangrijker dan ooit. Welbevinden in het algemeen en mentaal welzijn specifiek staan vaak onder druk, zeker in deze uitdagende tijden, en daarom is het cruciaal dat er een veilige en toegankelijke plek is waar jongeren terechtkunnen. Hier kunnen ze niet alleen praten over wat hen bezighoudt, maar ook gewoon even tot rust komen en verbinding zoeken met anderen. Als stad ondersteunen we dit initiatief met veel overtuiging, omdat we geloven dat het welzijn én het welbevinden van onze jongeren de basis vormt voor een gezonde en gelukkige samenleving", aldus schepen van jeugd David Vandekerkhove.

Wat is een OverKophuis?

Een OverKophuis is een laagdrempelige plek waar jongeren ongedwongen kunnen binnenlopen. Ze kunnen er terecht voor een goed gesprek, of gewoon om samen tijd door te brengen. Dit maakt de stap naar eventuele professionele hulp kleiner. In Ronse deelt het OverKophuis de locatie met het Open Huis van LEJO in De Brouwerij, wat zorgt voor extra samenwerking en kruisbestuiving. Belangrijk is te onderstrepen dat de concrete invulling van het OverKophuis vorm krijgt dankzij de input van jongeren. Het principe van “voor en door jongeren” is van essentieel belang binnen deze werking.

De begeleiding wordt verzorgd door professionals van CAW en LEJO vzw, die al ervaring hebben met jeugdopbouwwerk in Ronse. Daarnaast werkt de stad samen met partners RTJ De Tafels en Fiola vzw. Dit team heeft alles in huis om jongeren de hulp te bieden die ze nodig hebben.

OverKop: meer dan een naam

De naam OverKop is door jongeren zelf bedacht en heeft een dubbele betekenis. “Overkop gaan” kan verwijzen naar plezier maken, maar ook naar “problemen in je hoofd”. Het OverKophuis is er op die momenten om hen te ondersteunen. Het is namelijk helemaal ‘OK’ om je soms minder goed te voelen en daarover te praten. Dit initiatief is bovendien niet alleen belangrijk voor jongeren in Ronse. Hoewel de fysieke werking hier plaatsvindt, wordt samengewerkt met de omliggende gemeenten om op termijn álle jongeren in de Eerstelijnszone Vlaamse Ardennen te bereiken. De opening op 18 december is dan ook een perfect moment om jongeren kennis te laten maken met OverKop en om de samenwerking tussen betrokken partijen in de kijker te zetten.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is