Polyglot en diepgelovige Francesca blaast 100 kaarsen uit: “Dat ik 100 ben is dankzij God”

Op 30 januari 2022, over deze onderwerpen: Sociaal beleid

Vrijdag vierde woon- en leefbuurt Triamant Ronse de 100ste verjaardag van Francesca Struye. Er was een verjaardagstaart en een bezoekje van het stadsbestuur mocht niet ontbreken.

Eeuwelinge Francesca Struye werd geboren in Gent, in een Franstalig gezin. Als een van de eerste generatie voltijds werkende en geëmancipeerde vrouwen begon ze na de oorlog te werken op het Finse consulaat, daarna verhuisde ze naar de Finse ambassade in Brussel. In 1946 mocht ze met het ministerie van Buitenlandse Zaken naar een topoverleg in Genève om er onderhandelingen met Finland over houtimport mee in goede banen te leiden. Francesca is er fier op dat ze als een van de eerste vrouwen die rol kon waarnemen.

Francesca woont sinds twee jaar in Ronse en dat na een ziekenhuisopname door een ongelukkige val. Ze is blij dat ze er als 100-jarige nog steeds zelfstandig kan wonen, in haar eigen flat. Ze leest heel graag boeken, spreekt vlot vijf talen waaronder Duits en Spaans, en is diepgelovig.

Als haar gevraagd wordt naar het geheim om 100 jaar te worden, antwoordt ze: “Dat is dankzij God. Ik bid elke dag tot Hem of Hij mij bewaart.”

Francesca werd namens de stad in de brasserie van Triamant in de bloemen gezet door schepen Wim Vandevelde (N-VA).

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is