Pop-up boost lokale economie

Op 16 oktober 2017, over deze onderwerpen: Samen ondernemen!

Op voorstel van Brigitte Vanhoutte, schepen van Lokale Economie, keurt vandaag de Ronsese gemeenteraad het pop-upreglement goed. Met dit reglement wil de schepen starters en nieuwe ondernemers een kans geven om hun concept uit te proberen en de leegstand in het centrum actief aanpakken. Lokale economie is een coherent verhaal. Door het pop-upverhaal wijzigen dus ook een aantal bestaande reglementen. De wijzigingen kaderen binnen drie pijlers: de stimulerende pijler, de penaliserende pijler en de kanaliserende pijler.

Schepen van Lokale Economie, Brigitte Vanhoutte, dient vandaag bij de gemeenteraad een resem aan maatregelen in om de lokale economie een nieuwe boost te geven. Hedendaagse tendensen en nieuwe inzichten zorgen ervoor dat het beleid moet gewijzigd of aangevuld worden. De maatregelen zijn gestoeld op drie pijlers: 

  • De stimulerende pijler
  • De penaliserende pijler
  • De kanaliserende pijler

Pop-upreglement (stimulerende pijler)

Het pop-upreglement is een nieuw initiatief op voorstel van Brigitte Vanhoutte en valt onder de stimulerende pijler. Het stadsbestuur creëert een kader om handelsactiviteiten van 1 maand tot maximum 12 maanden mogelijk te maken. 

Het reglement voorziet enkele voorwaarden om te starten met een pop-up:

  • Openingsuren: minimum 8 u per week
  • De ondernemer moet een KBO-nummer bezitten
  • De handelsactiviteit moet voldoen aan de wet op de marktpraktijken
  • De aanvraag wordt voorgelegd aan het College van Burgemeester en Schepenen

Indien de pop-upwinkel de tijdelijke huurovereenkomst omzet in een handelsovereenkomst, kan de eigenaar gebruik maken van een subsidie uit het handelspandenfonds en dit met terugwerkende kracht (zie aanpassing handelspandenfonds).

Het pop-up verhaal is een win-winsituatie, zowel voor de eigenaar, de huurder als de stad:

 

Wijzigingen van bestaande reglementen

1.Wijziging commercieel centrum (kanaliserende pijler)

De oorspronkelijke versie van deze stedenbouwkundige verordening dateert van 29 augustus 2014. Op voorstel van Brigitte Vanhoutte reduceert het stadsbestuur de A-zone en valt de onpare zijde van de Wijnstraat onder de B-zone. In de A-zone worden restaurants, tearooms en brasserieën op gelijke voet behandeld als de commerciële zaken. In de B-zone wordt nu ook ‘zichtbare bedrijvigheid’ geïntroduceerd. Dit biedt kansen aan andere activiteiten dan commerciële activiteiten of diensten, bv. vrij beroep, kunst/artiesten, kleine ambacht...

2. Wijziging handelspandenfonds (stimulerende pijler)

In 2002 lanceerde de Stad Ronse het handelspandenfonds. Door de vernieuwde afbakening van het commercieel centrum en de wijziging van de toegelaten functies wordt ook het handelspandenfonds daarop afgestemd. Vanaf 1 januari 2018 zullen nu ook activiteiten van zichtbare bedrijvigheid in de B- en C-zone worden gesubsidieerd. 

Voorheen kon een handelaar geen subsidie bekomen wanneer de handelszaak werd verplaatst binnen het commercieel centrum.  Vanaf nu is dat wel mogelijk. De subsidie kan toegekend worden in volgende gevallen:

  • Commerciële functie verhuist van een b-, c-zone naar een a- zone;
  • Commerciële functie verhuist van een c-zone naar een b-zone;
  • Activiteit van zichtbare bedrijvigheid verhuist van een c-zone naar een b-zone.

 Ten slotte kunnen ondernemingen 1 jaar na hun opening nog facturen indienen om een subsidie uit het handelspandenfonds te bekomen. 

3.Belastingreglement op leegstand commercieel centrum (penaliserende pijler)

Het reglement dateert van 1 januari 2014 en heeft betrekking op panden die in het afgelopen jaar zes maanden leegstaan. Met dit reglement wil de stad Ronse eigenaars aanmoedigen om hun pand een nieuwe invulling te geven.

De belangrijkste wijzing in het reglement is dat eigenaars die hun pand ter beschikking stellen van een pop-upwinkel kunnen vrijgesteld worden van deze belasting. Via de databank ‘Ronse onderneemt’ registreren eigenaars zich om deel te nemen aan het pop-upverhaal.

4. Subsidie nieuw ondernemerschap (stimulerende pijler)

Deze subsidie bestaat al sinds 2010 en is geldig voor iedere startende zelfstandige ondernemer in Ronse.

De aanvraag moet maximum 2 jaar na opstart van de economische activiteit ingediend worden of max. 2 jaar na herlokalisatie in Ronse.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is