Vlaamse regering gaat voor N60 van start met plan ‘Rond Ronse’

Op 18 mei 2019, over deze onderwerpen: Mobiliteit

Op voorstel van Vlaams minister van mobiliteit Ben Weyts (N-VA) keurt de Vlaamse regering de startnota ‘Rond Ronse’ goed. Deze nota biedt een kader om het antwoord op de mobiliteitsproblematiek rond Ronse in te bedden in een ruimer verhaal van leefbaarheid. Ronsese N-VA-fractieleider David Vandekerkhove reageert tevreden op deze beslissing: “We zijn ervan overtuigd dat we tot de beste oplossingen komen, als we in dialoog gaan met verschillende belanghebbenden: overheden, experten, organisaties uit het middenveld en actiecomités

Het doortrekken van de N60 heeft sinds de vastlegging van de reservatiestrook in het gewestplan (1977) al een lange weg afgelegd. Het is een project waarvan de functie en de doelstellingen door het verloop van de tijd wat onduidelijk geworden zijn en waarvan de noodzaak door sommigen in twijfel getrokken wordt.

Vandaag keurt de Vlaamse regering de startnota voor het project ‘Rond Ronse’ goed. Met deze aanpak onderzoekt de Vlaamse regering dus het volledige vraagstuk: dus niet enkel de Noord-Zuidverbinding, maar ook de Oost-Westverbinding. Vlaams minister voor mobiliteit Ben Weyts: “Het is onze ambitie om in het kader van het proces ‘Rond Ronse’ oog te hebben voor de verschillende uitdagingen die zich stellen in de streek: niet alleen het mobiliteitsvraagstuk, maar ook andere sectoren zoals landbouw, erfgoed, natuur en bos, water en economie.” Net zoals bij de windmolen (Klein Frankrijk) zal ook het landschappelijk element van de regio een rol spelen in dit verhaal.

Geïntegreerd planproces

Bij een geïntegreerd planproces verlopen het planproces voor de ruimtelijke uitvoeringsplanning enerzijds, en de milieubeoordeling en andere effectbeoordelingen anderzijds, geïntegreerd. Op die manier worden planproces en effectbeoordelingen maximaal op elkaar afgestemd. Consultatie en participatie maken volwaardig deel uit van het planproces.

Een geïntegreerd planproces kent vijf fases: de opstartfase, de scopingsfase, de ontwerp planvormingsfase, de planvormingsfase en de goedkeuringsfase. 

Momenteel bevinden we ons in de opstartfase waarbij de start- en de procesnota opgemaakt werd,” verklaart Ronsese N-VA-fractievoorzitter David Vandekerkhove. “Op 11 juni 2019 zal er een infomarkt georganiseerd worden over deze startnota. Het doel van deze raadpleging is om iedereen op de hoogte te brengen en om in een vroeg stadium van het proces inbreng te krijgen.

Huiskamergesprekken

Daarnaast zal burgers de mogelijkheid geboden worden tot huiskamergesprekken: geïnteresseerde burgers maken dan zelf een afspraak met het projectteam “Rond Ronse” en stellen hun huiskamer - of een andere locatie - ter beschikking waar het projectteam uitleg kan komen geven. De huiskamergesprekken hebben dezelfde doelstellingen als de gespreksavonden: informeren over het lopende planningsproces, en input ophalen.

Er zal ook een website www.rondronse.be online komen met updates en nieuws.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is