Woonbeleid

Een betaalbaar, divers en sociaal woonaanbod

Elke Vlaming droomt van een kwaliteitsvol en betaalbaar dak boven het hoofd, op maat en in een aangename leefomgeving.

Ieder van ons heeft recht op menswaardig wonen. Daarom moeten we aan iedereen een betaalbare woning – die ook kwalitatief in orde is en in een behoorlijke woonomgeving ligt – kunnen garanderen.

De vraag naar woningen stijgt sneller dan het aanbod, wat tot gevolg heeft dat wonen steeds duurder wordt. Vooral de vraag naar starterswoningen, woningen voor eenpersoonshuishoudens en specifieke woningen voor ouderen zit in stijgende lijn. Op heel wat plaatsen is er nog onvoldoende woningdifferentiatie om aan die verschillende woonwensen tegemoet te komen.

Het lokale woonbeleid moet ervoor zorgen dat het (sociale en private) woningaanbod in de gemeente voldoende divers is, met een bijzondere aandacht voor de meest behoeftige gezinnen en alleenstaanden. Betaalbaar wonen moet echter ook voor ‘niet-doelgroepen’ mogelijk blijven, al was het maar om te voorkomen dat het sociale huisvestingsstelsel uit zijn voegen barst.

Verantwoordelijkheid nemen, misbruik bestraffen

Zorg en steun moeten terechtkomen bij de mensen die er het meeste nood aan hebben. Iedereen moet een gelijke toegang kunnen krijgen tot een menswaardig bestaan. Toch zijn aan deze rechten ook plichten verbonden. Tegenover het recht om volwaardig deel te nemen aan onze maatschappij staat de plicht om onze taal te leren en zich te integreren. Die wederkerigheid is cruciaal.

Een efficiënt en transparant sociaal woonbeleid spreekt burgers aan op hun individuele verantwoordelijkheid. Voor de N-VA is sociale insluiting het doel. Voldoende kennis van het Nederlands blijft een noodzakelijke voorwaarde om actief te kunnen deelnemen aan de samenleving.

Misbruiken en domiciliefraude kunnen niet door de beugel; de zwaksten in de samenleving zijn hiervan immers het grootste slachtoffer. Een geloofwaardig en rechtvaardig woonbeleid speurt misbruiken op en bestraft ze. Waar het evenwicht tussen rechten en plichten zoek is, moeten we het beleid bijsturen. 

Woonkwaliteit bewaken

Een kwaliteitsvolle en gezonde woning zou een vanzelfsprekendheid moeten zijn. Een niet onbelangrijk deel van het woonpatrimonium kampt vandaag echter met ernstige problemen zoals vocht en schimmels, gebrekkige isolatie of geeft een verhoogd risico op CO-vergiftiging. Soms worden woningen zelfs ongeschikt of onbewoonbaar verklaard. Leegstand, verwaarlozing en verkrotting tasten de leefbaarheid en de veiligheid van een buurt grondig aan. Bovendien zorgt opzettelijke leegstand voor een beperking van het aanbod en dus ook voor hogere woningprijzen. Huisjesmelkerij, sluikstorten, overlast en vandalisme zorgen in bepaalde wijken voor onaanvaardbare leef- en woonsituaties. De afwezigheid van groen, voldoende openbaar vervoer, de netheid van een wijk of buurt en de nabijheid van kwalitatieve zorgvoorzieningen en kinderopvang, blijven in heel wat gemeenten en steden belangrijke aandachtspunten.

Een duurzame woonomgeving voor levenslang wonen

De vergrijzing van de bevolking neemt alsmaar grotere proporties aan. Die realiteit heeft tot gevolg dat steeds meer mensen op zoek gaan naar een veilige en comfortabele woonomgeving waar ze hun oude dag kunnen doorbrengen.

Een duurzame woonomgeving vertrekt vanuit een dynamische visie op mens en ruimte, op de eigen woning en haar omgeving.

Op woningniveau kiezen we, waar mogelijk, voor de ondersteuning van aanpasbaar en flexibel bouwen. Dat basiskenmerk maakt dat een woning zich kan aanpassen aan haar bewoners en niet omgekeerd.

In de directe omgeving zetten we in op het wegnemen van drempels, een aangepaste openbare ruimte en een nabije dienstverlening. Comfort, toegankelijkheid en veiligheid maken levenslang wonen mogelijk. Zo vermijden we dat mensen met een kleine zorgbehoefte nodeloos in een instelling terechtkomen.

Nieuws over dit onderwerp

Eigendom in het buitenland? Geen sociale woning!

Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele zette in maart 2021 het licht op groen voor buitenlands eigendomsonderzoek in héél Vlaanderen, ook in Ronse. Onze vertegenwoordigers in ‘De Nieuwe Haard …