De stad Ronse krijgt voorlopig tot een derde minder meldingen binnen over ratten dan vorig jaar. Toen was er volgens sommige inwoners zelfs sprake van een kleine rattenplaag. De stad lijkt het tij nu …
U bent hier
Leefmilieu
Voorkomen is beter dan genezen
De uitstoot van CO2 verminderen, afval vermijden en op ons energieverbruik besparen, vallen goedkoper en efficiënter uit dan wanneer we de problemen achteraf moeten oplossen. Daarom moeten we de milieuen klimaatproblemen aanpakken waar de effecten het grootst zijn, met name aan de bron.
De vervuiler betaalt
Vanuit het principe dat de vervuiler betaalt, stimuleren we de Vlamingen om duurzaam om te springen met water en met andere grondstoffen. Het verschuiven van de belastingen van arbeid naar verbruik en vervuiling draagt daaraan bij.
Vanuit die optiek rekent de overheid de reële kostprijs van de milieumaatregelen (afval, water, luchtvervuiling) zoveel mogelijk door aan de gebruiker, lees: de vervuiler.
Daartegenover staat dat de burger recht heeft op een transparante prijszetting en een efficiënte dienstverlening.
Duurzaamheid is een economische evidentie
Door recyclage en hergebruik vermindert de afhankelijkheid van steeds duurder wordende grondstoffen uit het buitenland. Bovendien bekleedt onze recyclage-industrie een toppositie in de wereld en dat moeten we zo houden. Duurzaamheid genereert een meerwaarde en werkt kwaliteitsverhogend. Het is steeds vaker een spil in economische ontwikkelingen en creëert kansen voor de huidige en toekomstige generaties.
Gemeente geeft het voorbeeld
De gemeente stuurt haar gemeenschap niet alleen in de goede richting, ze geeft zelf ook het goede voorbeeld zonder echter te betuttelen. De N-VA wil dat de eigen gemeentelijke diensten duurzaam omgaan met energie en milieu.
Burgers zijn een belangrijke actor die zowel bij de totstandkoming als bij de uitvoering van duurzaam beleid betrokken moeten worden.