Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele zet het licht op groen voor de vierde restauratiefase voor de Sint-Hermesbasiliek in Ronse. De Vlaamse overheid kent hiervoor een premie van …
U bent hier
Ruimtelijke ordening
Vlaanderen is een lappendeken op het vlak van ruimtelijke ordening. Lintbebouwing en verharding van de oppervlakte blijven toenemen, ook op plaatsen die ver van voorzieningen liggen of die enkel met de wagen bereikbaar zijn. Ook de files worden steeds langer. Tegelijkertijd neemt de behoefte aan woningen en voorzieningen toe, onder meer door de gezinsverdunning – de vermindering van het aantal personen per gezin – en de bevolkingstoename.
Als we rekening willen houden met die maatschappelijke tendensen, is het noodzakelijk om het beleid inzake ruimtelijke ordening de goede richting uit te sturen. Er is nood aan een duidelijk en krachtdadig beleid dat zorgt voor een ruimtelijke ordening die de schaarse open ruimte vrijwaart. Door in te zetten op slimmer ruimtegebruik, kwaliteit en efficiëntie moeten we onze steden en dorpskernen versterken.
Klimaatverandering heeft ook een impact op ons ruimtegebruik. Het is dus belangrijk om voldoende groene ademruimte te behouden in de bebouwde omgeving. Door een halt toe te roepen aan de verharding en meer plaats te voorzien voor groen en water in onze steden en dorpen, moeten we in de toekomst beter gewapend zijn tegen de gevolgen van extreme weersomstandigheden.