16 onderzoeken naar sociale huurders met buitenlandse eigendom: “Wie betrapt wordt, moet alles terugbetalen”

Op 9 juni 2021, over deze onderwerpen: Sociaal beleid

In Ronse onderzoekt sociale Huisvestingsmaatschappij De Nieuwe Haard 16 gevallen van sociale huurders met eigendommen in het buitenland. Wie een eigendom in het buitenland

heeft, mag geen sociale woning huren. Als uit onderzoek blijkt dat het wel zo is, dan moet de huurder alle voordelen terugbetalen die hij genoten heeft, en dat kan serieus oplopen. Er zijn gevallen bekend van 60.000 euro boete.

Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) zette in maart het licht op groen voor het buitenlands eigendomsonderzoek in Vlaanderen. Er is jaarlijks een bedrag van vijf miljoen euro uitgetrokken om het buitenlands fraudeonderzoek te stimuleren en financieel te ondersteunen. “Tot nu toe deden we dat niet met De Nieuwe Haard omdat het zeer duur is”, zegt David Vandekerkhove (N-VA), ondervoorzitter van De Nieuwe Haard.

Grondige vermoedens

“Met de extra steun

doen we dat nu wel. Het is zo dat we in zestien dossiers zeer grondige vermoedens hebben. Post die blijft liggen, een te laag energieverbruik, maanden afwezig zijn... Voor nieuwe huurders kijken we altijd of er geen eigendom is, maar dat beperkt zich tot de binnenlandse eigendommen. Voor info over buitenlandse hebben we geen toegang. Maar daar komt nu verandering in. We doen eerst een grondig vooronderzoek hier, dan gaat men ter plekke kijken. Het vereist de kennis van de praktijken en de regelgeving van al die verschillende landen. In totaal kunnen we nu in 41 landen een onderzoek naar buitenlandse eigendommen voeren. Als er een eigendom aangetroffen is, betaalt Vlaanderen 100 procent van onze kosten terug, als blijkt dat er geen eigendom is recupereren we 75 procent van het vooronderzoek.”

“Elk dossier dat aantoont dat er een eigendom is, maakt de sociale huurmarkt rechtvaardiger”, vervolgt David. “Enerzijds komt er een woning vrij voor een andere sociale huurder die er wel recht op heeft, en anderzijds moet de fraudeur zijn vaak jarenlange, onrechtmatig genoten sociale huurkorting terugbetalen aan De Nieuwe Haard. Dat zorgt bovendien voor een terugverdieneffect voor onze huisvestingsmaatschappij. Het geld kunnen we herinvesteren in nieuwe woningen en renovaties. Boetes kunnen oplopen, er zijn al gevallen bekend van 60.000 euro.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is