Buitenschoolse opvang krijgt Vlaams geld: “Belangrijk in strijd tegen kinderarmoede”

Op 19 oktober 2021, over deze onderwerpen: Onderwijs, Sociaal beleid

Vlaanderen kent voortaan een jaarlijkse subsidie van bijna 140.000 euro toe voor de uitbouw van de buitenschoolse opvang en de afstemming tussen alle buitenschoolse activiteiten in Ronse.

“Met het nieuwe decreet Buitenschoolse Opvang en Activiteiten krijgt een lokaal bestuur een belangrijke regierol in handen om een aanbod van buitenschoolse activiteiten uit te bouwen voor alle kinderen tussen 2,5 en 12 jaar”, zegt Wim Vandevelde (N-VA), schepen van Zorg.

“Het is een zogenaamde bevoegheidsoverschrijdende aangelegenheid. De diensten Onderwijs, Welzijn, Cultuur, Sport en Jeugd moeten, met aansturing vanuit Het Huis van het Kind, samenwerken om ieen lokaal buitenschools beleid uit te tekenen.”

Het schepencollege bekrachtigde onlangs nog het aanvraagdossier, wat de aanleiding is om een significante jaarlijkse subsidie binnen te rijven. “In het vooruitzicht van het nog goed te keuren armoedeplan, vooral voor de bestrijding van de kinderarmoede in onze stad, is deze subsidie heel belangrijk. Ze loopt tot 2025 en heel waarschijnlijk nemen de middelen vanaf dan nog toe.”

Kleuteropvang

Met de Vlaamse subsidies werft Ronse onder anderen een nieuwe halftijdse medewerker aan voor het Huis van het Kind. “Die persoon zal de acties die opgenomen zijn in het subsidiedossier, uitwerken. Naast de regierol voor de uitbouw van activiteiten, is de financiering van een kleuteropvang met kwaliteitslabel in Ronse een tweede belangrijk doel”, zegt schepen Vandevelde nog.

“De focus ligt helemaal op samenwerking, op het verwerven van de Nederlandse taal, op het delen van infrastructuur en op de opvang en begeleiding van kwetsbare kinderen en kinderen met een beperking.” 

“Sinds de integratie van het Huis van het Kind in de werking van het Sociaal Huis slagen we erin om heel wat Vlaamse middelen naar Ronse te halen, met het oog op uitwerking van een geïntegreerd beleid voor onze kinderen”, aldus de schepen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is