U bent hier
“Rond Ronse” stevig verankerd in Vlaams investeringsprogramma

Vandaag heeft Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Annick De Ridder het Geïntegreerd Investeringsprogramma (GIP) voorgesteld. Het stadsbestuur van Ronse reageert uitermate tevreden, want de heraanleg van de N60 – beter gekend als “Rond Ronse” – is opgenomen in het programma. Daarmee wordt een belangrijk engagement van de Vlaamse Regering bevestigd en concreet gemaakt. "Met de opname van “Rond Ronse” in het GIP bevestigt de Vlaamse Regering het belang van dit project voor de regio en voor Vlaanderen. Voor het stadsbestuur is dit een mijlpaal in het dossier: de mobiliteitsknelpunten rond Ronse worden eindelijk structureel aangepakt. Het project is essentieel voor een betere bereikbaarheid, verhoogde verkeersveiligheid en een hogere leefkwaliteit voor de inwoners", aldus schepen van mobiliteit David Vandekerkhove.
De Vlaamse Regering voorziet een totaalbudget van 853 miljoen euro, met voor de periode 2025-2029 al 27 miljoen euro voor de eerste realisatiefase. Vanaf 2032 volgen grotere schijven: 180 miljoen euro in 2032-2033, 182 miljoen in 2034-2035, 184 miljoen in 2036-2037, 186 miljoen in 2038-2039 en 94 miljoen euro in 2040. Vlaanderen maakt hiermee duidelijke, langetermijnkeuzes, met aandacht voor strategische en maatschappelijke hefboomeffecten.
Sterke inzet op fietsinfrastructuur
Ook de modal shift krijgt volop aandacht. In het GIP is 10 miljoen euro ingeschreven voor de tweede fase van de fietssnelweg Ronse – Maarkedal – Oudenaarde, in te zetten al in 2026-2027. Dit project maakt deel uit van het Bovenlokaal Functioneel Fietsroutenetwerk en draagt bij tot veilige, comfortabele en duurzame verplaatsingen tussen Ronse, Maarkedal en Oudenaarde.
Daarnaast worden nog twee andere projecten in en rond Ronse opgenomen in het GIP:
- De heraanleg van de N454 (Savooistraat – Nitterveld) op de grens Ronse-Maarkedal;
- De heraanleg van de N425 (Ommegangsstraat), eveneens in samenwerking met Maarkedal.
Bovenlokale samenwerking loont
De stad Ronse benadrukt dat dit resultaat geen toeval is. De goede samenwerking tussen de verschillende bestuursniveaus, zowel lokaal als Vlaams, werpt duidelijk zijn vruchten af. In de Vlaamse Regering zijn cd&v, N-VA en Vooruit mee verantwoordelijk voor het beleid, en ook in Ronse dragen deze drie partijen samen het stadsbestuur. Dat zorgt ervoor dat er met één stem kan gesproken worden en dat strategische dossiers zoals ‘Rond Ronse’ effectief op de agenda van de Vlaamse regering komen.
Deze structurele investering is dan ook niet alleen een overwinning voor mobiliteit, maar ook een voorbeeld van politieke daadkracht en samenwerking over partijgrenzen heen, in het belang van de Ronsenaar.