Ronse richt taskforce op tegen huisjesmelkerij en voor betere woonkwaliteit

Op 29 april 2025, over deze onderwerpen: Woonbeleid

Het stadsbestuur van Ronse komt met een kordate aanpak in de strijd tegen huisjesmelkerij en verkrotting: een nieuwe taskforce woningkwaliteit zal voortaan alle krachten bundelen om de woonkwaliteit in Ronse drastisch te verbeteren. De taskforce zal concrete actieplannen uitwerken rond woonkwaliteit, handhaving, herhuisvesting, en het slim inzetten van bestaande instrumenten. “Ronse maakt zich klaar voor een nieuwe fase in haar woonbeleid: rechtlijnig, resultaatgericht en rechtvaardig”, aldus Schepen van Wonen en Huisvesting David Vandekerkhove.

Ronse kampt met een verouderd woningpatrimonium dat te vaak niet voldoet aan de wettelijke normen. In kwetsbare buurten leidt dat tot schrijnende situaties waarin malafide eigenaars munt slaan uit mensonwaardige woningen. De nieuwe taskforce woningkwaliteit bundelt alle relevante actoren – het Sociaal Huis, dienst Omgeving, politie, IGS Wonen (SOLVA), Burgerzaken – om dat structureel aan te pakken.

Schepen David Vandekerkhove treedt op als politiek voorzitter van de taskforce en wil duidelijk doorpakken: “Mijn voorganger Wim Vandevelde heeft belangrijke fundamenten gelegd, met onder meer het conformiteitsattest en meer toezicht op de private huurmarkt. Die stappen waren cruciaal. Nu is het tijd om verder te gaan. Huisjesmelkers zullen merken dat Ronse geen speelterrein meer is. Deze taskforce brengt daadkracht, samenwerking en focus. Woonkwaliteit is geen optie, het is een recht.”

De schepen maakt tegelijk duidelijk dat deze taskforce geen praatbarak wordt, maar een actiegerichte werkstructuur met resultaten op het terrein. Geen eindeloze vergaderingen, maar concrete afspraken, opvolging en ingrepen waar nodig. Schepen Vandekerkhove: “We gaan met de taskforce niet te veel palaveren, maar vooral doorpakken. De problemen zijn duidelijk, de kaarten liggen op tafel. We kennen de huizen waar het fout loopt, we kennen de huisjesmelkers. Nu is het tijd voor actie. Ik wil orde op zaken stellen, en dat zullen we ook doen.”

Ook het Sociaal Huis wordt een spil in de werking. Schepen Brigitte Vanhoutte onderlijnt het sociale belang: “Wie vandaag in een onveilige woning leeft, moet op korte termijn perspectief krijgen. We schakelen over op een aanpak zonder eilandjes, zonder getalm. Elk dossier, elk signaal wordt opgevolgd. Dat is de kracht van deze taskforce.”

De taskforce zal concrete actieplannen uitwerken rond woonkwaliteit, handhaving, herhuisvesting, en het slim inzetten van bestaande instrumenten zoals het conformiteitsattest en de gemeentelijke woonpremies. "Ze zal ook de interne communicatie tussen diensten verbeteren en zorgen voor een kordate opvolging van probleemdossiers", besluit Schepen Vandekerkhove.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is