Armoedeplan 2020-2025 unaniem goedgekeurd

Op 24 november 2021, over deze onderwerpen: Sociaal beleid

De gemeenteraadsleden hebben op de voorbije digitale zitting het langverwachte armoedebeleidsplan 2020-2025 unaniem goedgekeurd. Het belangrijkste beleidsdocument van deze legislatuur, daar was iedereen het ook over eens.

"Met maar liefst 55 acties op 16 verschillende domeinen en in totaal een recordbedrag van 8,1 miljoen euro toont deze meerderheid bijzonder veel ambitie", uitte fractieleider David Vandekerkhove (N-VA) zijn tevredenheid over het werk van de bestuursploeg. Binnen die ruim 8 miljoen euro is 2 miljoen extra voorzien in de komende jaren.

Vanuit de oppositie waren er kritische bedenkingen. Lech Schelfout (Groen) had twee amendementen klaar zitten. Daarin vroeg hij enerzijds om specifieke acties die het aantal sociale woningen moeten verhogen en anderzijds om de oprichting van een

wijkgezondheidscentrum. Burgemeester Dupont reageerde daar afwijzend op. "We hebben uw amendementen een half uurtje voor de aanvang van deze gemeenteraadszitting ontvangen. Op de voorbije commissievergaderingen heeft u daarover echter niets gezegd. Maar u dringt zelf wel voortdurend aan op becijferde voorstellen en inhoudelijk overleg. Dit is niet ernstig en dus kunnen we uw amendementen niet goedkeuren." De amendementen werden door Groen en Vooruit goedgekeurd, Open VLD onthield zich.

Iedereen akkoord

Het armoedebeleidsplan zelf kreeg wel een ja mee van iedereen. Bjorn Bordon (Vooruit) vond het "een prachtig werkstuk" maar begreep niet waarom een wijkgezondheidscentrum geen fiat had gekregen. Nieuw overleg met de Ronsische huisartsenkring leek hem aangewezen. Hij meent ook dat Samenlevingsopbouw wordt geviseerd en in het bijzonder Onderwijsopbouwwerk.

Schepen voor Zorg Wim Vandevelde (N-VA) concludeerde: "Met dit plan werd voor het eerst in onze stad een inhoudelijk sterk onderbouwd document voorgelegd waarin niet de structuren

belangrijk zijn, wel de mensen. Er worden kansen gegeven en daartegenover staan plichten. Ik merk dat het gemiddeld inkomen in onze stad dat van de andere regio's in Vlaanderen bijbeent. Dat komt ten goede aan de welvaart van alle inwoners. De massieve investering in armoedebestrijding is een belangrijke beslissing."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is