Ronse houdt informatievergadering over grootste windmolen

Op 29 januari 2019, over deze onderwerpen: Leefmilieu

Op voorstel van de verscheidene fractieleiders en de voorzitter van de gemeenteraad houdt de Stad Ronse op maandagavond 4 februari om 20.00 uur een informatievergadering over het windturbineproject van EDF Luminus. Dit verzoek komt er nadat er veel ongenoegen was over een eerdere informatievergadering die EDF Luminus zelf organiseerde. “Met deze vergadering wil de Stad Ronse tegemoetkomen aan de vele vragen van zowel de gemeenteraadsleden als de burgers”, aldus gemeenteraadsvoorzitter Paul Carteus (N-VA).

Op donderdag 17 januari 2019 hield EDF Luminius een Klimaatavond in Ronse. De achterliggende bedoeling van die avond was om het draagvlak voor hun windturbine op Klein Frankrijk te vergroten. De aanpak van EDF Luminus stootte op veel ongenoegen. Verscheidene leden van de gemeenteraad en van het College van Burgemeester en Schepenen waren die avond aanwezig en kregen heel wat vragen van de burgers.

De discussie gaat er niet over of we voor of tegen windmolens zijn, maar als de grootste windmolen van het land in Ronse komt, moet EDF Luminius ons duidelijk en transparant informeren”, zegt N-VA-fractievoorzitter David Vandekerkhove.

Tijdens de Klimaatavond poogde gemeenteraadsvoorzitter Paul Carteus (N-VA) om EDF Luminus ervan te overtuigen een plenaire sessie te houden. “Die avond kregen we informatie in kleine groepjes. Niemand kon de uitleg verstaan omdat we te dicht op elkaar geplakt waren”, aldus Paul Carteus. “Ik heb de organisatie een paar keer gevraagd om een plenaire sessie te houden. Dit bleek organisatorisch niet te lukken.”

Om tegemoet te komen aan de vraag van zowel de Gemeenteraad als van de burgers houdt de Stad Ronse op 4 februari om 20.00 uur een openbare informatievergadering in TIO3. Deze vergadering komt er op verzoek van alle fractieleiders. Tijdens die avond zal EDF Luminus tekst en uitleg geven bij het project en kunnen de Ronsenaars ook technische vragen stellen. De Stad Ronse zal ook de projectcoördinator van de provincie Oost-Vlaanderen uitnodigen. Zij heeft namelijk het windplan voor onze provincie opgesteld. Op die manier wil de Stad Ronse de burgers objectief informeren zonder het openbaar onderzoek te verstoren.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is