Ronse verbiedt de verkoop van levende dieren op de markt

Op 20 juni 2019, over deze onderwerpen: Economie, Leefmilieu

Op voorstel van Schepen van Markten Brigitte Vanhoutte (N-VA) en Schepen van Dierenwelzijn Aaron Demeulemeester (N-VA) gaat het stadsbestuur van Ronse principieel akkoord met een verbod op de verkoop van levende dieren op de wekelijkse markten. “Een dier in huis halen, kan je niet vergelijken met de aankoop van een tros tomaten. Het moet een weloverwogen keuze zijn en mag nooit leiden tot een impulsaankoop”, aldus de schepenen.

Marktreglement

Het stadsbestuur van Ronse ontving onlangs een aanvraag voor een standplaats voor de verkoop van levende dieren op de wekelijkse markten. “Tot op vandaag liet het huidige marktreglement dat ook toe”, aldus Schepen van Markten Brigitte Vanhoutte. “Samen met collega Demeulemeester deed ik het voorstel om dit hiaat in het reglement meteen aan te passen.

Dierenwelzijnswet

De verkoop van levende dieren valt onder de dierenwelzijnswet en is niet verboden. Toch wil het Ronsese stadsbestuur het voortouw nemen op vlak van dierenwelzijn. “Wij hebben oprecht een aantal bedenkingen bij de verkoop van levende dieren op markten”, klinkt het bij Schepen van Dierenwelzijn Aaron Demeulemeester. “Zo is de verkoper onderworpen aan een aantal regels om de dieren te vervoeren, maar de koper niet. Verder leidt de verkoop van dieren op markt tot impulsaankoop, wat het welzijn van de dieren niet ten goede komt. Je kan de aankoop van een dier niet vergelijken met de aankoop van een consumptiegoed.

Volksgezondheid

Ook op vlak van volksgezondheid kan de verkoop van levende dieren op markten een impact hebben. Als er een besmettelijke ziekte zou uitbreken – vogelgriep bijvoorbeeld – moet de stad ervoor zorgen dat er toezicht is van een dierenarts.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is